Hoppa till huvudinnehåll
Kollage av bilder från filmerna "Klassens Z", "Här jobbar jag!" och "Blodssystrar". Film i Skoland dagen 2021: innanförskap. Tre filmer, tre regissörssamtal, tre verktygslådor för skolan.

Film i Skolan dagen BUFF 2021 tema ”Innanförskap”

Tisdag 16 mars kl 13-16

Film i Skåne presenterar tre regissörer som jobbar med film som verktyg för att skapa innanförskap. Möt Alma Dzafic Ferhatovic vars film ”Klassens Z” gör upp med den antiziganism hon upplevt i svenska skolan. Se Sofia Berglunds kortfilm ”Här jobbar jag!”. På YouTube-kanalen ”Funktions Vardag” skildrar hon hur det är att leva med funktionsvariation. Träffa prisbelönta filmskaparen Malin Andersson som är aktuell med ett projekt kring sin film ”Blodssystrar” där hon ger nyanlända tjejer i åldern 12-16, möjlighet att berätta sina egna historier. På Film i Skolan-dagen får ni även möta Julián Quevedo som berättar om Tehara Medias arbete med romsk film, deras filmpedagogiska verksamhet och vad de kan erbjuda skolor. Fatima Khayari från Svenska Filminstitutet ger smakprov på deras filmpedagogiska material som underlättar skolans uppdrag att undervisa om de nationella minoriteterna. Ni får bekanta er med webbtjänsten Filmriket som drivs av Filmpool Nord. Film i Skolan-dagen är ett årligen återkommande arrangemang som Film i Skåne gör tillsammans med Filminstitutet och FOMP. Håll utkik efter del 2 som kommer senare i vår på temat Sex & relationer. Webbinariumet är gratis men föranmälan krävs.

Programpunkter

Alla tider är ca-tider.

13:00 Live från studion: Carolina Falk, konsulent Barn och Unga & Lena Ek, konsulent visning/spridning hälsar välkomna och introducerar dagen.

13:20 Fatima Khayari om Svenska Filminstitutets nationella minoritetspaket

13:35 Live från studion

13:40 Film & samtal Klassens Z
Regi: Alma Dzafic Ferhatovic, 5 min
Med en blandning av dokumentär och fiktion vill Klassens Z visa hur en dag för romer i svenska skolor kan se ut. I filmen får vi följa en romsk elev som döljer sin identitet för sina klasskamrater, vänner och lärare. När han inser att ingen tar ansvar för den antiziganism som romer utsätts för frågar han sig själv huruvida han borde göra något själv åt saken. Eller ligger ansvaret hos någon annan?

Filmen följs upp av ett förinspelat samtal mellan Ludvig Hedlund, konsulent kort fiktion och regissör Alma Dzafic Ferhatovic.

14:00 Tehara medias filmpedagogiska verktygslåda presenteras av Julián Quevedo.

14:15 Live från studion: Frågestund via chatten

 

14:20 Paus

 

14:30 Live från studion: Presentation av Filmrikets verktygslåda

14:45 Film & samtal: Här jobbar jag! 
Regi: Sofia Berglund, 14 min
En kortdokumentärfilm om Daglig Verksamhet LSS i Simrishamns kommun. Filmen är gjord av Sofia Berglund 25 år som själv har NPF-diagnoser och bor i Simrishamns kommun. Hon jobbar med Medieproduktion på Daglig verksamhet där hon bland annat får producera filmer om verksamheten som hon lägger upp på deras youtube kanal. Sofia älskar att jobba med film och brinner för att synliggöra hur det är att leva med funktionsvariation och olika diagnoser.

Filmen följs upp av ett förinspelat samtal mellan Lisa Nyed konsulent dokumentärfilm och regissör Sofia Berglund

15:15 Live från studion: Frågestund via chatten

15:20 Film & samtal: Blodssystrar 
Regi: Malin Andersson,15 min
En film om systerskap och den villkorslösa kärleken mellan Julia och Johanna. Som barn kidnappades tvillingsystrarna i hemlandet Azerbajdzjan och utsattes under en månad för misshandel och våldtäkt. När filmen spelas in är de i övre tonåren, bor i Malmö och har lärt sig mycket av sina erfarenheter.Tack vare sitt starka syskonband har de lyckats gå vidare i livet. Regissören Malin Andersson jobbar filmpedagogiskt och kommer gärna till din skola, via zoom eller live och berättar om filmen och sitt regissörskap.

Filmen följs upp av ett förinspelat samtal mellan Lisa Nyed konsulent dokumentärfilm och regissör Malin Andersson

15:50 Live från studion: Frågestund via chatten

16:00 Tack för idag!

Sidan uppdaterad 15 mar 2021, kl 13:35