Med stolthet presenterar vi 2017 års Pixel vinnare. Det var ett starkt startfält i år och juryn har haft ett tufft jobb att utse vinnarna. I årets jury satt Jessica Nettelbladt, Baker Karim och Ariel Gomar. 

I juryn för Pixel Talent Award sitter respresentanter för de olika företag som sponsrar priset.

Anagrams manuspris väljs ut av representanter från Anagram.

Ebba-prisets vinnare väljs av Wift.

Är du nyfiken på vad vinnarna får kan du ta en titt här. För en översikt av priserna se här.

 

pixel 4

Simon Talvend Gillner vann med filmen Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus

Bengt Andersson hederspris: Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus

Med motiveringen: Juryn väljer filmen “Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus” för att den med filmen som verktyg förmedlar en för flertalet okänd värld. Berättarplanet lyfter handlingsplanet med en stark personlig röst och ger tittaren en möjlighet att blicka in i autismens komplexa värld.

pixel 9

Liam och Maya Åkeson Rayner vann klass 2 med filmen Now or Never

Vinnare Klass 2: Now or Never

Med motiveringen: Med ett experimentellt berättande som egensinnigt och poetisk förmedlar ett budskap om sorg och saknad. Filmen vågar lämna de traditionella ramarna för ett mer öppet berättande som ger gott om utrymme för självreflektion. Som betraktare tillåts vi följa med på en högst personlig resa utan att bli skrivna på näsan.

pixel 10

Virum Crew

Vinnare Klass 3: Virum

Med motiveringen: En fängslande film med dogmastuk som tar oss med på oväntade händelser som kommer att handla om liv och död. Filmens tvära kast kommer som en käftsmäll, får oss att hoppa till, och fångar tveklöst in åskådaren med sin oerhörda spänning. Bitar av denna gastkramande genrefilm kan också ses som en igenkänning från det världsläge vi har idag.

pixel 7

Paolo Iskra och Kim Sundbäck vann klass 4 med sin film Väg 13

Vinnare Klass 4: Väg 13

Med motiveringen: En tät och väl genomarbetad film som med sitt klipp, skådespel, foto och ljud skapar en harmoni som väcker obehag. Framförallt förhåller sig filmen till kortfilmsformatet föredömligt med tydliga avgränsningar i berättandet.

Bästa foto: Min positiva plats - Fredrik Sellergren

Med motiveringen: Ett utmärkande foto som är suggestivt, spännande och konstnärligt. Den genomarbetade ljussättningen och bildkompositionen har lyckats lyfta fram det estetiska språk som skapar filmens stora behållning; denna film är en vittnesbörd på hur stringent fotografi kan lyfta och skapa en film.

Bästa klipp: Väg 13 – Kim Sundbeck

Med motiveringen: Ett koncist och kärnfullt klipparbete där man anar klipparens alla aktiva val OCH bortval. Klipparen har i denna film lyckas lyfta fram den yttersta essensen i berättelsen där varendaste bildval är handlingsbärande; det är supertight, utan onödigheter och klipparen visar hur klippningen kan ockupera en åskådares hela intresse.

pixel 5

Regissören från filmen Kvinnliga situation repr.

Bästa musik: Kvinnliga situationen repr.

Med motiveringen: Liksom musiken i den vinnande filmen har vi i juryn valt att bryta normer och gå ifrån de gängse konventionerna för vad som är musik i en film. Vi gillar musiken i denna film för att den kan stå för sig själv utanför filmens ramar. Musiken har ett uttryck och en vilja att förändra och ta plats; den utmanar normer och lyfter fram personliga röster.

pixel 8

Agnes Mikkeline Hansen vann pris för bästa skådis

Bästa skådis: Min pappa dog varje kväll – Agnes Mikkeline Hansen

Med motiveringen: Ett skådespeleri som förmår att ge inblick i en komplex känslovärld med nyanser som får tittaren att känna igen sig i situationen. Med väldig närvaro och hudlöshet förmedlas en människas hela känslospektra i dennes blickar. Vi ser här en skådespelare som med äkthet i sin roll skapar förutsättningen för att för att förstå den komplexa psykologi som löper parallellt med den till synes enkla handlingen i filmen.

pixel 6

Bästa ljud togs hem av Mattias och Marcus Thernström Florin (på bild) samt Andreas Paulsson

Bästa ljud: Från ovan - Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin, Andreas Paulsson

Med motiveringen: Med ljudbilder skapas olika stämningar som är avgörande för filmens framåtrörelse trots avsaknaden av dialog. Känslighet, närhet och intimitet i ljudbilden lyfter handlingsplanet. Det diegetiska ljudet harmoniserar i fin balans med ton och klang och skapar en samlad ljudbild.

pixel 13

Theodor Österberg vann Publikens pris för sin film Bänkvärmaren

Publikens pris Theodor Österberg vann Publikens pris för sin film Bänkvärmaren

 

pixel 3

Alexe Landgren vann pris för bästa manus för sin film Se till mig

Anagrams manuspris 

pixel 2

A Story of Anticipation

Ebba-priset : Freja Andersson med filmen "A Story of Anticipation"

Med motiveringen: Filmen är konsekvent genomförd med en stor konstnärlig gestaltning och poetisk rytm. Verket speglar en djupt allmänmänsklig fråga om vems historia som berättas och får bäring i människor medvetande. I gränslandet mellan experimentell dokumentär och konstfilm bryter berättelsen fram och gamla föreställningar utmanas. Berättarrösten, en monoton och distanserad datorröst som under filmens gång förändras från mörkare till ljusare röst skapar en suggestiv effekt. Ljudarbetet är överlag hypnotiskt och som tittare sugs du in i en berättelse som du inte kan förutspå. Första världskrigets grymma historieskrivning transformeras under berättelsens gång till en historia om kvinnans frigörelse. Kvinnor går från osynlighet i hemmet till synlighet i det offentliga rummet tack vare kriget. Denna historia är värd att berättas.

pixel 12

Karen Helene Haugaard fick hedersomnänmnande för sin film Min pappa dog varje kväll

Hedersomnämnande: Min pappa dog varje kväll

Med motiveringen: Årets hedersomnämnande går i år till en film som med ett psykologiskt djup och komplexitet i såväl de parallella historierna som i karaktärerna skapar en mångbottnad och komplex film. En viktig film som berättas ur en ung persons perspektiv som dröjer sig kvar hos betraktaren och bjuder in till reflektion över livets stora frågor.

PIXEL TALENT AWARD 2017

Hedersomnämnande

Med motiveringen: Juryn har valt att lämna ett hedersomnämnande till en kreatör som visar på en fin balansgång mellan egensinnighet och autenticitet och en förmåga att ständigt förfina och utveckla sitt eget uttryck. Juryn följer hennes framtida projekt med spänning. Hedersomnämnandet går till Freja Andersson.

vinnare pta

pixel 14

Årets Pixel Talent Award blev Alexe Landgren. Vi önskar henne ett stort grattis och lycka till med det nya projektet Playa del Inglés.

Vinnare

Med motiveringen: Med sin kortfilm i tävlan visar kreatören sina regikunskaper och förmågan att förmedla en sammanhållen historia med enkla medel. Vi ser en driven regissör med stor potential att utveckla och fördjupa sitt hantverk. Med sitt nya projekt visar regissören på en vilja att utforska gestaltandet av mångfacetterade karaktärer, att skildra svåra ämnen med både närhet och distans och att hen är redo att ta nästa steg. Årets vinnare har juryns samtycke. Pixel Talent Award 2017 går till Alexe Landgren och det nya projektet Playa del Inglés.

 

TACK för fantastiska filmer, vi ses igen nästa år på Pixel! 

Upp igen!