Startsidans puffar

Startsidans puffar

 

Dani Kouyatés film ”Medan vi lever” som samproducerats av Film i Skåne, plockade under lördagskvällen hem priset för ”bästa film gjord av afrikan utomlands” på den prestigefyllda filmgalan Africa Movie Academy Awards (AMAA) i Lagos, Nigeria. Galorna är en av de största för film i Afrika.
–  Jag är väldigt glad och stolt över priset som belönats i konkurrens med filmer från hela kontinenten, säger regissören Dani Kouyaté till SVT.

”Medan vi lever” är ett drama om identitet och i huvudrollerna syns rapparen Adam Kanyama och skådespelaren Josette Bushell-Mingo. Filmen var nominerad till hela sju kategorier, däribland bästa kvinnliga huvudroll, bästa unga/lovande skådespelare och bästa manus. Det är dessutom första gången som både Sverige och regissören Dani Kouyaté nominerats till den prestigefyllda filmgalan.

 

 

Dani Kouyaté’s Medan vi Lever, har fått sju nomineringar till 2017 års Africa Movie Academy Awards (AMAA). Den 15e juli avgörs det i Lagos, Nigeria. Filmen är producerad av DFM i samproduktion med Way Creative och Film i Skåne. Sedan den svenska premiären förra hösten har filmen varit runt på ett flertal internationella filmfestivaler och bland annat vunnit kritikerpriset vid FESPACO som hålls i Burkina Faso och är Afrikas största filmfestival.

I den skånsk-svensk-norska paviljongen i Cannes mötte inte minst skånska filmare och producenter den internationella filmvärlden. En extra satsning inom Southern Sweden Creatives gjorde det möjligt för Film i Skåne att presentera två skånska producenter från talangsatsningen Producing People som fick delta i Young Nordic Producers Club. I paviljongen inredd med skånsk design medverkade även sydsvenska filmfestivaler och produktionsbolag från Skåne och Blekinge.

Film i Skåne är sedan 1 1/2 år tillbaka medlem av talangutvecklingsnätverket Screen Talent Europe. Övriga medlemmar kommer från filmverkstäder och mediacenter i Danmark, Norge, Färöarna, Tyskland, Irland, Nordirland och Frankrike. Syftet med nätverket är att främja samarbete och erfarenhetsutbyte inom talangutveckling i de deltagande länderna genom nätverksträffar, gemensam kompetensutveckling och samproduktion. Den närmaste insatsen är ett internationellt pitchingforum för kortfilm och dokumentärer (med medel från Nordisk Kulturfond), som äger rum i juni under den norska kortfilmsfestivalen i Grimstad. Vinnande pitch får produktionsutrustning, postproduktionsfaciliteter och 50 000 NOK.

Film i Skåne arrangerade en nätverksträff för dokumentärfilmare inom Screen Talent Europe under 2015 års Nordisk Panorama i Malmö, där filmarna tog del av det internationella finansieringsforumet och även erbjöds specialdesignade inslag med studiebesök och masterclass. Deltagarna i Malmö var (se bilden): Petra Dahlberg Filmbasen Stockholm, Sverige, Niamh Heery Galway Film Centre, Irland, Ann Lundberg Film i Skåne, Sverige, Sebastian Claesson Film i Skåne, Sverige, Julia Í Kálvalíd Klippfisk, Färöarna, Camillla Sunesen Aarhus Filmværksted, Danmark, Maximilien Van Aertryck Filmcloud, Sverige, Mathilde Hvid Lippmann Filmværksted Kobenhavn, Danmark,Maja Bahtijarevic Filmverkstatt Kiel, Tyskland, Abbi Moreno Odense Filmværksted, Danmark, Sunniva Sundby Mediefabriken Akershus, Norge.

Årets festival har fokus på Finland, och aktuella deadlines läggs kontinuerligt upp på festivalens hemsida: http://nordiskpanorama.com/

LUX Filmdagar kommer till Europaforum Hässleholm den 28 augusti och visar 2016 års finalister och vinnaren av LUX Film Prize. Filmfestivalen ger dig möjlighet att se film som belyser aktuella frågor i dagens Europa. För information om LUX Filmdagar samt Europaforum Hässleholm se hemsidan: http://www.eu-forum.se/europaforum-2017/europeisk-filmfestival.html?categoryId

Massor av film har spelats in i Skåne. Här kan du läsa om inspelningsplatserna till några av de mest kända filmerna och lägga upp din egen resrutt i filmens Skåne.

Film i Skåne
Elis NIlssons väg 5
271 39 Ystad

Malmökontoret
Friisgatan 19 B (OBS! endast besöksadress)

 

filmiskane logo neg h180

Upp