Erik Lindeberg

  • Digitala berättelser
  • Gör stumfilm
  • Från manus till färdig film
  • Dansfilm

 

 

Mitt namn är Erik Lindeberg och jag jobbar som filmare, filmfotograf,  och filmpedagog. Jag är utbildad på bland annat Birkagårdens folkhögskolas dokumentärlinje och på Akademin Valand Film (f d Filmhögskolan i Göteborg). 

Genom Landstinget har jag gjort många filmpedagogiska projekt inom vården. Att få komma ut till grupper som normalt aldrig kommer i kontakt med den kreativa aspekten av filmskapande och att göra film tillsammans med dem, är bland det mest tacksamma arbetet som finns. Äldreboenden, psykiatrisk öppenvård och anhöriggrupper är några av de grupper jag jobbat med. Jag har också arbetat med yngre som filmpedagog på kulturskolan.

Jag gör normalt två typer av projekt, ett som jag gör ensam (digitala berättelser) och ett som jag och min kollega Elin Samuelsson gör tillsammans (Chaplin dansar in). Båda programmen går att skräddarsy helt efter olika målgrupper.

Chaplin dansar in - vi gör stumfilm

Här har jag och dansaren Elin Samuelsson med inspiration av Chaplins verk satt samman ett program som på ett lekfullt och lustfyllt sätt väver samman filmskapande, koreografi och filmhistoria. Genom att skapa en helt egen stumfilm i Chaplins anda främjas både rörligheten, kreativiteten och samarbetsförmågan.

Deltagarna får med vägledning av oss pedagoger på ett enkelt sätt hjälpas åt att filmatisera ett kort stumfilmsmanus. Självklart får man välja själv om man vill stå framför eller bakom kameran. I stumfilmen inkluderar vi enkla koreografimoment som gör att deltagarna får arbeta med kroppen, rörelse och dans.

Med hjälp av iPads och pedagoger lär sig deltagarna steg för steg hur man sätter ihop det filmade materialet till en färdig film, vilket ökar förståelsen för hur man kan trolla och skapa filmmagi med hjälp av kamera, klippning och specialeffekter.

Naturligtvis avslutar vi kursen med en högtidlig filmpremiär, där skratt garanterat utlovas!

Fördelar

• Programmet skräddarsys helt efter gruppens förmåga. 

• Vi pratar om Chaplin som filmskapare och inspireras av klipp från hans filmer. För de äldre blir det ett kärt återseeende, och för yngre en introduktion till en fantastisk filmskapare. 

• Deltagarna får chansen att på ett lustfyllt sätt bli kreativa och fokuserade tillsammans. Genom att hjälpas åt förs deltagarna närmare och skapar en stark vi-känsla i gruppen. 

• Genom enkel koreografi skapar vi tillfällen att få röra på kroppen. 

• Spänning och skratt - att se sig själv och varandra agera framför kameran skapar många tillfällen att släppa loss humorn tillsammans. Många skratt utlovas! 

• Deltagarna skapar tillsammans en färdig produkt att vara stolta över och kunna visa upp för till exempel familj och vänner. Ofta förvånas man över vad man själv är kapabel till.

Digitala berättelser

Digitala berättelser är kanske den enklaste formen av filmberättande, där varje person med hjälp av montage av stillbilder (kanske ur sitt eget album), röstspår och musik skapar sin egen personliga kortfilm. Ämnet för kortfilmen bestämmer man så klart själv. Även om man från början inte trodde att man hade något intressant att berätta är förvåningen oftast stor när man ser slutresultatet. 

I slutet har vi en visning ihop där vi bjuder in vilka vi vill ska komma. Det kan vara personal, anhöriga eller både och. Alla som deltagit får också en en kopia på filmen man har gjort.

Om ni vill kontakt med mig kan man nå mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller min hemsida www.eriklindeberg.se

Jag finns också på Imdb: http://www.imdb.com/name/nm6128558/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Film i Skåne
Elis NIlssons väg 12
271 39 Ystad

Malmökontoret
Friisgatan 19 B (OBS! endast besöksadress)

KONTAKTA OSS

FILM I SKÅNE PÅ FACEBOOK

filmiskane logo neg h180

Upp