Hoppa till huvudinnehåll

Ansök till Sparbanken Skånes Kulturstipendier 2024

Nu kan du ansöka till Sparbanken Skånes Kulturstipendier 2024, som delas ut i samarbete med Film i Skåne inom kategorin Film. Sex stipendier om vardera 150 000 kronor delas ut till unga professionella utövare i början av sin karriär inom musik, film och musikteater. Två av stipendierna delas ut i kategorin film.

Sparbanken Skånes Kulturstipendier tillhör de större kulturstipendierna i Sverige och kan sökas, i syfte att stödja sin konstnärliga utveckling, av den som är över 25 år och har påbörjat ett professionellt yrkesliv inom musik, film eller musikteater och har en tydlig anknytning till Skåne.

Ansökningsperioden till 2024 års stipendier öppnar den 1 april och sista ansökningsdag är den 30 april.

Stipendieutdelningen arrangeras i år av Film i Skåne och sker under högtidliga former i Film i Skånes Ystad Studios den 28 september.

"Genom stipendierna vill Sparbanken Skåne bidra till att göra det möjligt för unga kulturtalanger att fördjupa sig ytterligare inom sitt kulturella gebit, i ett karriärskede där det idag är ont om breda yrkesutvecklande anslag. Med stipendierna vill vi göra skillnad för den professionella kulturscenen och utövarna här i Skåne. Det är nu tredje året som kulturstipendierna delas ut och intresset har varit väldigt stort, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne."

Sparbanken Skånes Kulturstipendier delas ut i nära samarbete med Malmö Opera och Musikteater AB, Musik i Syd AB och Film i Skåne. Ansökningar mottages i tre kategorier och två stipendiater utses i varje kategori. Inom respektive kategori nominerar en sakkunnig jurygrupp kandidater bland de ansökningar som kommit in. Jurygrupperna representerar en bred förankring inom respektive bransch eller område.

Film-stipendierna, som delas ut i samarbete med Film i Skåne, kan sökas av:
Regissör, manusförfattare, fotograf, ljussättare, ljud, filmmusik, klippare, scenograf och kostym/smink/mask

Musikteater-stipendierna, i samarbete med Malmö Opera, kan sökas av:
Scenograf, tonsättare, ljusdesigner, ljuddesigner, kostym, peruk och mask, musiker och sångare etc (inom musikdramatik)

Musik-stipendierna, i samarbete med Musik i Syd, kan sökas av:
Artister och tonsättare inom konstmusik, jazz och folk-/världsmusik

Läs mer om ansökningsprocessen och kriterierna på https://sparbankenskane.se/kulturstipendier