Hoppa till huvudinnehåll
Deltagare på European Short Pitch 2024

Christofer Nilsson och Annegret Kunath på European Short Pitch

Talangutveckling

Regissör Christofer Nilsson och producent Annegret Kunath på Råttunge Produktion är just nu aktuella med kortfilmen "Balladen" som festivalturnerat och nu visas på SVT Play. De blev också utvalda att delta i European Short Pitch under vintern 2023/2024. Här är deras reseberättelse:

"Under vintern 23/24 hade vi äran och nöjet att få medverka i European Short Pitch med vårt kortfilmsprojekt Dancing Pigeons - en resa som kantats av omfattande manus- och producentworkshops med väletablerade mentorer och branchrepresentater, och som nu avslutades med en pitch på Clair Obscur Travelling Festival De Cinéma i Rennes, Frankrike.

European Short Pitch är ett väletablerat program som syftar till att upptäcka och stödja unga europeiska talanger i utvecklingen av sina kortfilmer samt främja samproduktion och samarbete mellan professionella i branschen från hela Europa. Ansökningarna sker i slutet av sommaren och görs framförallt med projekt i utveckling. Det finns även en del som fokuserar på projekt som är gjorda, men letar efter ytterligare finansiering för färdigställande. För det senare sker ansökan i början av vintern. Ansökningarna görs som duo av manusförfattare/regissör och producent. De flesta som kom in hade gjort kortfilmer tidigare, och hade projekt som lämpade sig för internationell samproduktion på något sätt.

Pitchen arrangerades på festivalens samproduktionsforum, inför gott om branchrepresentanter både på plats och online, och efterföljdes sedan av tre dagar av 1-on-1-möten. Under dessa möten fick vi chansen att prata med både potentiella samproducenter och representanter från andra talang- och utvecklingsprogram för både kort- och långfilm. Att de redan innan hade koll på projektet via pitchen, gjorde att dessa möten blev väldigt konkreta och relevanta.

Under hela eventet arrangerades gott om middagar och andra tillfällen för oss medverkande att träffa och lära känna varandra och utbyta erfarenheter och kontakter. Jag vet inte om vi hade speciell tur, men gruppens samhörighet sitter hårt kvar i kroppen efteråt - en riktigt familjär känsla, totalt utan konkurrenstänk eller liknande. Endast värme, pepp och passion för att skapa riktigt intressant film.

Detsamma gäller organisatörerna i alla nivåer - sällan har vi känt oss så sedda, hörda och omhändertagna som under European Short Pitch. De såg vad våra projekt behövde och såg sedan till att vi nåddes av rätt hjälp, kunskap och pepp.

Så sammanfattningsvis kan vi inte annat än rekommendera alla med ett kortfilmsprojekt i utveckling att söka. En otroligt givande upplevelse väntar - både för projektets innehåll och möjlighet till genomförande och spridning, men också för er som filmskapare att nå nya kunskaper, knyta kontakter och hitta branschvänner för livet."

Tack till Christofer och Annegret för en spännande reseberättelse. Vi ser fram emot att följa projektet "Dancing Pigeons"!

Läs mer om European Short Pitch på: https://www.europeanshortpitch.org/

Fotograf: Gwendal Le Flem