Hoppa till huvudinnehåll
Daniela & Michaela Runesson - Nominerad till Pixel Talent Award 2020

Daniela & Michaela Runesson

Pixel 2020

Nominerade till Pixel Talent Award 2020

Film: (Ett med dig)
Projektidé: Pingisklubben BK

Systrarna Daniela och Michaela bor tillsammans i Malmö med sina två katter Arsène och Quentin, och gör film under sitt produktionsbolag Bob Cut. De har båda gått vägen via de skånska filmskolorna, Daniela på filmlinjen vid Skurups Folkhögskola, och på Glokala Folkhögskolan i Malmö, där även Michaela har studerat två år. 

Vi på Pixel kontaktade årets nominerade för att få lite känsla för vilka de är och hur de tänker kring att egen filmskapande och vad som inspirerar.

Vad är Pixel för er?
– Vi kom i kontakt med Pixel första gången 2017 när Daniela gick på Skurup och sedan dess har vi varit där och tittat på film och träffat fantastiska filmskapare varje år. På många sätt var festivalen 2017 första gången som vi förstod att film verkligen är det vi brinner för. Daniela skickade in den första filmen hon regisserat och när den kom med i Pixel blev hon så glad att hon började gråta. Där och då kände vi båda att film verkligen är allt.

Vad betyder det för er att ha blivit nominerade till Pixel Talent Award?
– Det betyder jättemycket för oss! Filmbranschen kan ibland kännas så himla svår att ta sig fram i, speciellt när en måste jobba med annat vid sidan av för att betala hyran (och försörja sina katter), och att då få en push i självförtroendet är betydelsefullt för att orka fortsätta med det vi älskar.

Vill ni berätta lite om "(ett med dig)", den färdiga filmen som ni tävlar med i både Pixel Talent Award och i kl 3?
(ett med dig) är Danielas slutfilm från Skurups Folkhögskola. Den har legat halvklar i byrålådan ett tag tills vi tillslut bestämde oss för att klippa klart den. Det är en film om hur svårt det är att gå vidare efter ett uppbrott. Den skiljer sig en del från vårt nya projekt "Pingisklubben BK" i känsla och genre, men vi tycker ändå att det finns likheter i tematiken. Det är liksom kärlek, vänskap och så en dos med queerhet på det!

Det känns väldigt bra att äntligen ha fått klart filmen, för det är så många fantastiska människor som varit med och gjort den och allt jobb de lagt ned på den här filmen förtjänar att få visas upp. Eftersom (ett med dig) är ett av de första "större" projekten som vi gjort känns det lite som att se sin lilla bebis växa upp att få sen den vara med och tävla på Pixel.

Har ni gjort några filmer tillsammans tidigare?
Pingisklubben BK kommer bli den första filmen som vi regisserar tillsammans, men alla filmer vi gjort har varit samarbeten - på ett eller annat sätt. Just nu är vi i postproduktion för kortfilmen "ändå dör jag med varje steg jag tar" där vi tillsammans skrev manus, men där Daniela regisserat och Michaela producerat. Trots att det är första gången som vi samregisserar ett projekt känns det ibland som om vi alltid gör det. Vi bor tillsammans, umgås typ hela tiden och pratar väldigt mycket om film - både filmer vi ser och filmer vi vill göra - så oavsett vem av oss som faktiskt regisserar så är vi alltid väldigt influerade av varandra.

Utan att spoila er egen presentation på Pixel-dagen - vad handlar er planerade filmidé "Pingisklubben BK", och vad inspirerar er till att göra den?
Kort sagt är Pingisklubben BK en komedi om ett triangeldrama i pingismiljö där vår huvudkaraktär Airi försöker vinna Sonjas kärlek. För oss handlar film väldigt mycket om att fly verkligheten och vi vill göra filmer som vi själva hade velat se. Vi tycker att det är både kul och viktigt att göra olika sorters filmer om HBTQ+-personer. Pingisklubben BK är i första hand en komedi och sen så råkar alla karaktärer bara vara queer och det lämnas okommenterat. Deras queerhet är helt enkelt norm i filmen.

Att det skulle utspela sig i en pingismiljö beror helt och hållet på en lampa. Vi råkade nämligen snubbla över en neonlampa föreställande ett pingisrack och en boll i en affär, och även om vi inte köpte den så stannade den där lampan kvar i våra tankar. Estetiken kändes så rätt och idén till Pingisklubben BK var född.

Känner ni er redo att presentera den för allmänheten om ett par veckor?
Vi är supernervösa och samtidigt väldigt peppade. Vi pitchade det här projektet på Uppsala Internationella Kortfilmsfestival i höstas, men trots att vi har pratat om det inför publik är det lika läskigt den här gången. Det ska dock bli väldigt roligt och vi känner oss redo!

Vad har ni för förebilder inom film och hur tror ni att det yttrar sig i era filmer?
Vi älskar film och blir alltid väldigt inspirerade av andra filmskapare. Det kan vara både stora och små saker. I ett anteckningsblock har vi till exempel skrivit ner "A Matter of Life and Death ca 00:45 - pingismatch, snyggt foto" som en notering inför Pingisklubben BK. Vi har också skrivit: "Spelets regler ca 01:00 - dansande spöken". Vi vet inte riktigt vad vi ska göra med det där, men om det dyker upp några dansande spöken i våra filmer så vet ni vart inspirationen kommer ifrån.

Annars inspireras vi mycket av Lena Dunhams karaktärer. För oss var det väldigt skönt att se den första säsongen av Girls där kvinnor fick vara osympatiska och därför också karaktärer vi kunde känna igen oss i. Vi har alltid haft svårt att relatera till kvinnliga karaktärer eftersom de ofta porträtteras på ett sätt. I våra filmer vill vi att kvinnor och icke-binära ska få ta plats på många olika sätt.

Stilmässigt inspireras vi mycket av filmskapare som jobbar med att bygga upp en värld inne i filmen såsom Wes Anderson och Quentin Tarantino. Vi gillar att jobba med en tydlig estetik och ha en genomgående tanke med både scenografi och kostym.

Vad har ni för filmtips till alla filmälskare i karantän?
Vi är sämst på att ge filmtips, mest eftersom listan alltid blir alldeles för lång. Vi har, efter en alldeles för lång diskussion, lyckats korta ner det till fyra filmer:

A girl walks home alone at night (Ana Lily Amirpour) - snygg och stämningsfull vampyrwestern - behövs det sägas något mer?!

Tom à la ferme (Xavier Dolan) - Kvävande stämning som hänger kvar i flera timmar efter att en sett filmen. Vi älskar det!

Tusenskönorna (Vera Chytilová) - rebellisk och lekfull film som är lika relevant idag som den var när den kom på 1960-talet.

Frances Ha (Noah Baumbach) - älskar manuset och karaktärerna!

Sen är det aldrig fel att se "Cléo de 5 à 7" (Agnès Varda). Eller kanske Booksmart (Olivia Wild). Åh! Eller kanske... Nej, vi skulle kunna skriva en halv roman om alla filmer vi tycker är värda att se, men stoppar oss själva här. Vill ni ha den fulla listan och höra oss babbla på om film så är det bara att höra av sig!

Stort tack, och lycka till!!