Hoppa till huvudinnehåll
"Det ni inte ser" - filmläger i Ystad Studios Visitor Center

Det ni inte ser

Pressmeddelanden
Barn och unga

PRESSMEDDELANDE

Det ni inte ser – ett filmläger i Ystad Studios Visitor Center med målet att väcka lust för filmskapande och få tillgång till viktiga berättelser om skola.

För första gången arrangerar Film i Skåne tillsammans med Burlövs kommun och med stöd av Svenska Filminstitutet, ett filmläger för tjejer, 15–18 år, med ad(h)d- diagnoser. Deltagarna kommer från hela Sverige och arbetar tillsammans med de erfarna filmpedagogerna/filmarna Pia Ivarsson och Malin Andersson i Ystad Studios Visitor Center, ett upplevelsecenter för film. Centret ligger bredvid Film i Skånes professionella inspelningsstudio där bland annat TV-serien ”Bron” har spelats in.

Filmlägret har tjejer med ad(h)d som målgrupp, eftersom studier visar att dessa tjejer ofta inte uppmärksammas i skolan. Detta kan få till följd att flickor med outredd adhd utelämnas till sin egen (o)förmåga att klara skolsituationen, och får i tysthet betala ett högt pris för sina svårigheter. Flickorna lyckas dölja sina svårigheter i skolan, och lägger ner så mycket tid och kraft på att studera och prestera, att problemen inte märks förrän långt upp i skolgången, och då ofta i form av depression samt utmattnings- och stressymptom. Tjejernas filmer ska sedan fungera som undervisningsmaterial för lärare med syftet att öka kunskapen om symptom på ad(h)d, samt fungera som en källa till inspiration och förståelse för andra unga flickor.

Pressen är särskilt välkomna till Sofia Lundberg-Söderlings presentation på söndag 16 juni kl 14 då filmen om hennes upplevelser av skoltiden visas, och Sofia pratar med tjejerna utifrån egna erfarenheter.

Presskontakt

Maria Söderling
Lektor med fokus på literacyutveckling, Burlövs kommun
Utbildnings- och kulturförvaltningen
Tel: 070-963 90 58
maria.soderling@burlov.se