Hoppa till huvudinnehåll

Film and Tell presenterar: EARTH: MUTED

Dokumentärfilmen "Earth: Muted" i regi av Mikael, Kristersson, Oscar Hedin Hetteberg och Åsa Ekman har biografpremiär 24 september 2021.

"Earth: Muted" är en stark, aktuell och oerhört vacker dokumentärfilm av en av Sveriges främsta naturfotografer om ett ekosystem på väg mot kollaps, och vad som händer lokalt och globalt om vi inte ändrar vår livsstil.

"Earth: Muted" utspelar sig i en dalgång i Kina, där de vilda pollinerande insekterna försvunnit på grund av överanvändning av bekämpningsmedel. Filmen blottlägger en smärtsam verklighet – att välja en ekologisk produktion är långt ifrån ett enkelt val för småskaliga lantbrukare. Risken att förlora skörden är alltför överhängande om den inte besprutas.

Vi möter tre olika familjer som är påverkade av pollineringen på olika sätt. Det är gripande människoöden, fascinerande naturskildringar och alarmerande miljöproblematik som ger en förvarning om vilken framtid vi har att vänta. Även här i Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna.

Mikael Kristersson är baserad i Falsterbo och är sedan många år engagerad i klimat- och miljöfrågor. Han tilldelades 2010 Region Skånes miljöpris med motiveringen: ”För ett långt och tålamodskrävande arbete för att förmedla kunskap och känslor förknippade med den skånska naturen i alla dess skeenden.” Bland hans tidigare filmer finns de internationellt uppmärksammade och prisbelönta Pica pica, Falkens öga och Ljusår.

En regional turné i Skåne planeras. Film and Tell erbjuder bland annat:

  • Visning av filmen med digitalt Q&A med Mikael Kristersson.
  • Visning av filmen med Mikael Kristersson på plats för samtal efter filmen.

OBS! Bokningsförfrågan i god tid!

  • Skräddarsydda workshops, paneldiskussioner och specialvisningar på förfrågan.

Tips på andra upplägg på er biograf. (Biografen koordinerar själv):

  • Specialvisningar kombinerat med t ex provsmakning av honung och andra produkter i samarbete med lokala producenter.
  • Samtal/diskussioner efter visningen med inbjudna gäster/experter, i samarbete med organisationer som Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna.

FILMFAKTA:
Regi: Mikael Kristersson, Oscar Hedin Hetteberg & Åsa Ekman
Längd: 70 minuter
Produktionsland: Sverige, 2021
Producenter: Oscar Hedin Hetteberg, Marina-Evelina Cracana och Åsa Ekman, Film and Tell i samproduktion med Film i Skåne och Picafilm

Hemsida med mer info och pressbilder: earthmuted.org
Trailer: youtube.com/watch?v=6fyLqM76EhQ
Bokning: Filmlagret: marieo@folketsbio.se, tel: 040-12 00 82
Filmhyra: 35% av biljettintäkterna för hela spelperioden, garantihyra 800:– (inkl digitalt Q&A)
Bokning/info regissörsbesök: sara.henrikson@filmandtell.com

Illustration Earth:: Muted