Hoppa till huvudinnehåll
John Bjerkert informerar om Regional Kulturskola.

Film i Kulturskolan

Med hjälp av medel från Svenska Filminstitutet har 116 av landets kulturskolor på olika sätt och i olika grad inkluderat film i sin verksamhet. Vissa kulturskolor genomförde satsningar där film har en mer betydande roll. I Skåne gällde detta kommunerna Klippan, Landskrona, Lomma, Svalöv, Tomelilla och Åstorp.

I Bromölla, Eslöv, Helsingborg, Lund, Simrishamn, Vellinge och Ängelholm ingick film i kulturskolans verksamhet tillsammans med andra konstområden.

Föreningen Filmregionerna (där Film i Skåne är aktiv medlem) arrangerade fem fortbildande webbinarier för filmpedagoger i kulturskolan, samt ett introduktionswebbinarium för kulturskolor som ännu inte startat film som ämne ("Låt kameran rulla"). Totalt finns sju webbinarier med olika tematik att se gratis på Filmregionernas hemsida. Följande skånska kommuner deltog i webbinarierna: Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Svedala, Tomelilla, Ystad och Åstorp. Av 286 deltagare var 48 personer från Skåne. 

Filmregionerna samarbetade med det "Nationella nätverket för film i kulturskolan" och genomförde fyra digitala nätverksträffar med kulturskolerepresentanter. Rapporten "Fördjupad kartläggning av film i kulturskolan” sammanställdes och spreds nationellt. Skånes representant i det nationella nätverket var Elin Wrede, enhetschef kulturskolan i Lund, med assistans av John Bjerkert som är utvecklingsledare för Regional kulturskola Skåne. 

Helsingborgs kulturskola, där flmpedagog Anna Lönn Franko är anställd (Anna Lönn Franko ingår i Film i Skånes Filmpedagogiska nätverk), hade en vårutställning med titeln ”Mellan verkligheter” på Dunkers Kulturhus. Utställningen som visade Helsingborgs kulturskolas experiment med digital undervisning i konst/media/design under pandemin, gästades av kulturminister Anna Lind. Pedagogerna hade skapat nio instruktionsfilmer med olika konstnärliga uttryck som eleverna fått ta del av via länk. Eleverna hade enbart fått använda material som de hittat hemma eller utomhus. De hade gjort egen färg av kryddor och blåbär, målat med kaffe, skapat parafraser av tyg och kläder, gjort mönster av såväl bananer som bestick men även fotograferat, skapat ljud och kreerat uppfinningsrika skulpturer. I samma utställning visades designelevernas pallar och mediaelevernas animerade filmer.

Bildtext: John Bjerkert, utvecklingsledare för Regional Kulturskola Skåne, informerar.