Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Avslutning på biograf Flora i Sjöbo. Fotograf: Carolina Falk, Film i Skåne

Film, natur och klimat - påsklov i Estland

Filmpedagogik

Erasmus-utbyte Estland/Lettland/Skåne letar filminstresserade ungdomar i åldern 13-18 år till ARNA:s Arts and Nature projekt.

Föreningen ARNA - Arts and Nature har sin bas i det blivande Unesco biosfärområdet Vombsjösänkan i Skåne och arbetar för nytänkande i en hållbar framtid genom att i konstprojekt utforska förhållandet mellan natur och människa. Biosfärområdet berör kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo.

Erasmusprojekt för ungdomar

ARNA är partner i Erasmusprojektet "Youth Camp of Matsalu Nature filmfestival, MiniMAFF", med tonåringar som målgrupp och natur och film som inriktning. MiniMAFF ger 30 deltagare (ungdomar i åldern 13–18 år) som bor på landsbygden runt Östersjön samt ungdomsledare/lärare möjlighet att mötas, utbyta erfarenheter om natur- och klimatförändringar och skapa korta naturfilmer. Projektet drog i gång under hösten 2022 då några skånska ungdomar fick möjlighet att resa till Matsalu Nature filmfestival i Estland, och jobba med filmen som verktyg för att utforska naturen och skapa intresse för natur och klimatfrågor. Matsalu Nature filmfestival är internationellt framstående och hålls varje år i slutet av september i det lilla samhället Lihula.

Läger i Sjöbo

I januari 2023 träffades ungdomar och ledare från Estland, Lettland & Sverige under tre dagar och arbetade med film & natur på MiniMAFF:s läger i Sjöbo anordnat av ARNA. De filmade vid Snogeholmssjön med konstnären & pedagogen Jasmine Cederqvist, klippte var sin naturfilm och gjorde egna filmaffischer. Biograf Flora i Sjöbo var huvudkontor under dagarna, och det var även där avslutningen hölls fredagen den 20 januari.

Film- och naturläger i Estland under påsklovet

På påsklovet 2023 kommer nästa utbyte att ske där skånska ungdomar får åka tillsammans med ARNA och filmpedagog Jasmine Cederqvist till Estland för ett film- och naturläger. Jasmine jobbar fortlöpande med de ungdomar som är med i projektet. På sportlovet och under några helger framöver planerar Jasmine att hålla i workshops där det filmas och fotas i naturen i närheten av Sjöbo, Eslöv, Lund och eventuellt några fler ställen, till exempel Ystad, Klippan eller Helsingborg.

Är du ungdom i åldern 13-18 år och bor i Lund, Eslöv eller Sjöbo och intresserad av att vara med? Kontakta filmpedagog Jasmine Cederqvist på mail: jas.cederqvist@icloud.com
Om du inte har möjlighet att resa till Estland men gärna vill delta genom att fotografera och filma natur i din närmiljö - skicka materialet till Jasmine så delar hon ditt material i projektet. 

Projektet sker i samarbete med Region Skåne, Biosfärkandidaturen, Lunds kommun, Eslövs kommun, Sjöbo kommun samt Kulturens Östarp.

Foto: Avslutning på biograf Flora i Sjöbo. Fotograf: Carolina Falk, Film i Skåne