Hoppa till huvudinnehåll
Ur tv-serien "Dark Heart" samproducerad av Film i Skåne

Film och TV-inspelning under pandemin

TV-serier
Under året har två inspelningar av tv-serier ägt rum i Skåne. TV-serien Mörkt hjärta gjordes av FLX för Discovery+. Serien bygger på verkliga händelser i ett mordfall på orten Förlösa och huvudrollen spelas av Gustav Lind. Regi står Gustav Möller för, och serien produceras av Anna Carlsten och Caroline Landerberg. Inspelningen genomfördes helt i trakten kring Höör. Mörkt hjärta valdes ut för tävlan vid festivalen i Sundance och hade sin premiär 9/2 2022 på Discovery+.
Under hösten startade också inspelningen av säsong två av Tunna blå linjen, som produceras av Anagram för SVT. För regi står likt tidigare säsong Sanna Lenken, Mikael Hansson och Anders Hazelius, producent är Erik Magnusson och Martin Persson.

Det togs beslut om och avtal slöts för ytterligare två tv-serier i årets slutskede. Dessa får sin inspelning under 2022 och med planerad visning under 2023. Det var Sanningen, ett polisdrama med manus av Camilla Ahlgren och Alex Haridi som produceras av Filmlance, och Hålla samman, ett drama av Erik Ahrnbom i regi av Maria Blom och produktion Anagram.

Långfilmer
Vi tog emot inspelningen av Diorama, Tuva Novotnys nya långfilm. Filmen berör tvåsamhetens dilemma i parrelationer, och spelades in på location i Malmö och filmens olika dioramor byggdes upp i Ystad Studios. Filmen planeras för premiär första halvan av 2022. 
Långfilmsinspelningen av projektet "Sagres", som kom att heta Maya, Nilo (Laura) vid premiären på Göteborgs Filmfestival 2022, genomfördes i Malmö och fortsatte sedan sin inspelning genom Europa till Portugal. Inspelningen startades 2020 och slutfördes under 2021. Filmen regisseras av Lovisa Sirén och producerades av Julia Gebauer tillsammans med Siri Hjorton Wagner.

Film i Skåne medverkade också i omklippningen av Jan Troells Bang!. Filmen fick en directors cut och mastrades i en ny version. Bang! premiärvisades på en utomhusvisning vid firandet av Jan Troells 90-årsdag vid Magasinet i Smygehuk och fick sedan en nypremiär på SVT i samband med firandet av Jans födelsedag.

Två stycken internationella minority co-productions samproducerades under året. Den danska filmen Superposition spelade in i norra Skåne och samproducerades av Julia Gebauer från Way Creative. Filmen är en New Danish Screen-film med handlingen förlagd till skogarna i Sverige.

Costa Brava Libanon samproducerades av Olivier Guerpillon på Fox in the Snow Film och regisserades av Mounia Akl. Ljud, musik och postproduktion förlades till Skåne. Filmen kom att bli Libanons Oscarsbidrag och blev uttagen till festivalerna i Venedig och Toronto.

Bildtext: Ur tv-serien "Mörkt hjärta" i regi av Gustav Möller och producerad av FLX för Discovery+.