Hoppa till huvudinnehåll
Namn: Matilda Källström, Lisa Linnertorp och Simon Lööf. Fotograf: Felix Palmqvist. Upphovsrätt: Viaplay Sverige.

Film och TV-serier under pandemin

Bildtext: TV-serien "Threesome", producerad av Nordisk Film TV för Viaplay, utspelade sig i London men spelades in i Malmö. Film i Skåne är samproducent.

Året kom att i hög utsträckning präglas av pandemin. Men innan vi hade den över oss hade Joachim Hedéns film "Breaking Surface" biografpremiär den 14 februari. Filmen mottogs väl av kritiker och utnämndes bl a till den bästa svenska thrillern någonsin av Ronny Svensson i TV4.  Strax därpå förändrades allt. För skånsk del innebar pandemin att projekt sköts upp och ställdes in i hög utsträckning. I övriga landet genomfördes fortfarande inspelning, om än i mindre skala, men för Skånes del blev det total stiltje. Anledningarna var flera. Anagram hade avslutat inspelningen av TV-serien "Tunna blå linjen" och var i klippet under våren. Way Creative hade precis släppt "Breaking Surface". Resultatet blev att det inte genomfördes en enda större inspelning från pandemins start fram till slutet av augusti, då B-Reel satte igång med inspelningen av "Jag är Zlatan".

Med anledning av pandemin kom vi att fatta beslut om att ta bort våra deadlines för utveckling och hantera ansökningar löpande. Vi avdelade också 500 000 kronor extra för utveckling, med syfte att kunna hjälpa bolag och producenter som fick ägna tiden åt utveckling. Detta ledde till 50% fler utvecklingar mot tidigare år. 

Den stora inspelningen kom att bli just "Jag är Zlatan", producerad av Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg och Frida Bargo för B-Reel och med Jens Sjögren som regissör. Filmen spelades in i Malmö under hösten och med stora försiktighetsåtgärder när det gäller Covid 19.
Ungefär samtidigt startade inspelningen av långfilmen "Sagres". Sagres är Lovisa Sirens debutlångfilm och är ett samarbete mellan Way Creative och SIC Film, Julia Gebauer och Siri Hjorton Wagner producerar. Filmen är en roadmovie om två systrars resa från Sverige till Portugal. Rollerna görs av Bahar Pars och Zhala Rifat. Båda dessa filmer hade stora svårigheter att få igång inspelningen med anledning av pandemin. En stor utmaning var försäkringsfrågan, där pandemi inte täcktes av den vanliga försäkringen. Den frågan löstes i sista stund inför inspelningarna. Filmerna hade också fördyringar som vi 2021 ännu inte har full översikt över. Fördyringarna kommer att täckas av Svenska filminstitutet i första hand.

Eftersom vi kom att sakna inspelningar under sommaren, som annars är högsäsong, började vi se oss om efter lämpliga projekt att få igång. Vi kontaktade Nordisk Film TV, som vi visste hade en TV-serie för ungdomar. Det resulterade i att de bestämde sig för att spela in serien i Malmö med Film i Skåne som samarbetspart. Serien heter "Threesome" och görs för Viaplay, den utspelar sig i London dit ett ungt svenskt par precis har flyttat. Serien kom att filmas i Malmö, som ska föreställa London. Seriens producent var mycket nöjd med lösningen, och om de inte hade flyttat hem inspelningen till Sverige hade det varit mycket osäkert om den ens skulle kunna blivit av.

Tillsammans med Way Creative gjorde vi också en ny TV-serie för UR om spanska för högstadiet. Serien regisserades av Roberto Duarte och är det femte samarbetet mellan UR och Way Creative. 

Med Way Creative gjorde vi också den internationella samproduktionen "200 meter". Julia Gebauer är svensk producent för filmen som ursprungligen är palestinsk. Filmen regisseras av Ameen Nayfeh och produceras av May Odeh, Odeh Film. Ljud och bildpost görs hos Way Creative. Samarbetet startade under MAFF där filmen presenterades av May och Julia tillsammans. Filmen har efter sin premiär vunnit ett femtontal priser på festival, med publikpriset på Venedigs Filmfestival som det bästa hittills. Filmen är Palestinas bidrag till Oscars.

Vi kom att göra en lågbudgetlångfilm tillsammans med Carl Moberg. Filmen heter "Tusind Timmer – Copenhagen Goodbyes" och utspelar sig i Malmö, Köpenhamn och Berlin. Filmen kom att göras med lågbudgetinsatsen från Kulturförvaltningen Region Skåne.

Under hösten har beslut tagits om att medverka i Tuva Novotnys nya långfilm "Diorama". Filmen produceras av Nordisk Film och utspelar sig i Malmö. Inspelningarna startar med studioinspelning i Ystad Studios i maj 2021. Beslut har även fattats att medverka i säsong två av TV-serien "Maskineriet". Serien görs av Anagram för Nent, Viaplay.

Under hösten hade också "Jakten på en mördare" premiär på SVT. Serien var 6x45 min och är en dramatisering av Tobias Barkmans bok om Helen-mordet. Serien gjordes av Yellow Bird med Mikael Marcimain som regissör och Helen Lindholm som producent.