Hoppa till huvudinnehåll

Filmare får Sparbanken Skånes kulturstipendium

Sex talangfulla kulturutövare med anknytning till Skåne tilldelas Sparbanken Skånes Kulturstipendier. De nyinrättade stipendierna delas ut söndag 11 december på Malmö Opera inom kategorierna musik, film och musikteater.

Syftet med stipendierna är att ge unga lovande utövare möjlighet att fördjupa sig ytterligare inom sitt kulturella gebit, för att utveckla en professionell yrkeskarriär inom kulturområdet. Stipendierna är på vardera 150 000 kronor och har inrättats under 2022 av Sparbanken Skåne, tillsammans med sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

Som sparbank vill man bidra till regionens utveckling och gör det bland annat genom att återinvestera vinst från bankrörelsen i samhället. "- I Skåne är det riktigt ont om breda karriärutvecklande stipendier på kulturområdet, och vi hoppas att med vår nya satsning kunna göra en liten skillnad för den professionella kulturscenen här i regionen", säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Stipendierna i Musik delas ut i samarbete med Musik i Syd och går till:
- Jesse Emmoth, Malmö, musiker, kompositör och musikproducent
Malin Sjökvist, Malmö, slagverkare

Stipendierna i Musikteater delas ut i samarbete med Malmö Opera och går till:
- Arsema Asghodom, Malmö, violinist och violast
Jonatan Sersam, Malmö, pianist, tonsättare och dirigent

Stipendierna i Film delas ut i samarbete med Film i Skåne och går till:
EliSophie Andree, Helsingborg, regissör, manusförfattare och dramatiker

Vid 26 års ålder har ElisSophie Andrée redan hunnit göra avtryck. Mellan 2018-2021 har hon utbildat sig till manusförfattare vid Stockholms Dramatiska Högskola och är redan kontrakterad som huvudförfattare till TV-serien ”Ingen Ängel” för Viaplay, en skräcksatir som bygger på en originalidé av EliSophie själv. ”Ingen Ängel” är planerad för visning under 2023.

- Manolo Diaz Rämö, Malmö, regissör, manusförfattare och producent

Frilansande regissör, manusförfattare och producent med en kandidat i dokumentärfilm från Stockholms Dramatiska Högskola. Har tilldelats flera priser för sina filmer som bland annat visats på SVT och Göteborgs filmfestival. I sina filmer utforskar Manolo Diaz Rämö ofta längtan efter något onåbart, i det förflutna eller i framtiden, mestadels med en koppling till migration.

I samband med utdelningen på Malmö Opera den 11 december uppträder bland andra Malmö Operas barnkör, brassensemblen från Malmö Operas orkester och musikalartisten Oscar Pierrou Lindén. Konferencier är regissören Harald Leander. Stipendierna delas ut av Sparbanken Skåne i samarbete med Malmö Opera och Musikteater, Musik i Syd och Film i Skåne.

ur Pressmeddelande Lund den 7 december 2022

Logotype Sparbanken Skåne

 


Om Sparbanken Skåne
Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.