Hoppa till huvudinnehåll
Simon Folger och Christoffer Nilsson fick Sparbanken Skånes filmstipendium 2023. Foto: Emma Lidström.

Filmare får Sparbanken Skånes utvecklingsstipendium

Sex talangfulla kulturutövare med anknytning till Skåne fick Sparbanken Skånes Kulturstipendier för 2023. Stipendierna inom film gick till Simon Folger och Christoffer Nilsson. Stort grattis säger vi!

Stipendierna delades ut den 19 november på Kulturkvarteret i Kristianstad inom kategorierna musik, film och musikteater.

Syftet med stipendierna är att ge unga lovande framtidsstjärnor möjlighet att fördjupa sig ytterligare inom sitt kulturella gebit. Stipendierna är speciellt inrättade för att utövarna ska kunna utveckla en professionell karriär inom kultur. Stipendierna är på vardera 150 000 kronor och har inrättats av Sparbanken Skåne tillsammans med sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.
Det är ont om breda karriärutvecklande stipendier på kulturområdet i Skåne. Sparbanken Skåne vill medverka till samhällsutvecklingen och hoppas att kunna göra en liten skillnad även för den professionella kulturscenen. Årets stipendiater håller mycket hög kvalitet och vi önskar dem alla stor framgång i sina framtida karriärer, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.

Film, i samarbete med Film i Skåne
Går till samtliga konstnärliga funktioner inom filmproduktion

Simon Folger, Staffanstorp, regissör och filmskapare 
”Simon Folger bär med sin bakgrund som musiker, radiomakare och idéhistoriker med sig en bred palett av kunskap och erfarenhet in i sitt filmuniversum. Detta har bland annat resulterat i kortfilmen ”Det autentiska jaget” som prisats både i Sverige och Finland och nu är en av de nominerade till Sveriges största kortfilmspris, 1 km film, vid Stockholm International Film Festival. Med stipendiet vill Simon utveckla sitt filmberättande och sin förmåga att gestalta sin vision i kommunikation med team och skådespelare.”

Christofer Nilsson, Malmö, manusförfattare och regissör 
”Under flera år har Christofer Nilsson varvat musikvideoproduktion och reklamfilm med att utveckla sin egen röst genom talangprogram och internationella workshops. 2021 nominerades hans kortfilm "Oracle´s Crown: The last band” till New Nordic Voice-priset under Nordisk Panorama Filmfestival och i år har hans senaste kortfilm ”Balladen” samproducerats med bland annat franska ARTE och SVT. Stipendiet betyder att Christofer under en tid får möjlighet att prioritera utvecklingen av det egna filmskapandet framför beställningsfilmen och få chans att förkovra sig i regiarbete och research för kommande långfilmsproduktion.”


Musik, i samarbete med Musik i Syd
Går till musiker, tonsättare och dirigenter inom de genrer som finns representerade inom MiS (konstmusik, jazz, folk- och världsmusik)

Hannes Bennich, Malmö, musiker och kompositör
Alice Hernqvist, Malmö, musiker och kompositör

Musikteater, i samarbete med Malmö Opera
Går till scenograf, tonsättare, ljusdesigner, ljuddesigner, kostym, peruk och mask, musiker och sångare (inom musikdramatik)

Hanna Blomberg, Malmö, kompositör och musiker
Marta Banal Fernandez, Malmö, scenograf

I samband med utdelningen på Kulturkvarteret uppträdde bland andra pianisten Jesse Emmoth och slagverkaren Malin Sjökvist som båda var kulturstipendiater 2022. Konferencier var Susanne Rydén, VD för Musik i Syd. Stipendierna delades ut av Sparbanken Skåne i samarbete med Malmö Opera och Musikteater, Musik i Syd och Film i Skåne.