Hoppa till huvudinnehåll
Foto från 2018 års Filmkollo i Ystad Studios Visitor Center. Foto: Carolina Falk.

Filmkollo 25-29 juni 2019 i Ystad Studios Visitor Center

Pressmeddelanden
Aktuellt
Barn och unga

För andra året i rad arrangerar Film i Skåne med stöd av Statens Kulturråd, ett filmläger för ungdomar med lindrig funktionsnedsättning. Flera av de 13 deltagarna var med redan förra året, och har nu en chans att förstärka sina filmskapartalanger ytterligare tillsammans med de erfarna filmpedagogerna Pia Ivarsson och Charlie Kristiansson. Filmkollot hålls i Ystad Studios Visitor Center, ett upplevelsecenter för film. Centret ligger i anslutning till Film i Skånes professionella inspelningsstudio där bland annat TV-serien ”Bron” har spelats in.

Film i Skåne jobbar med att initiera, utveckla och stödja filmverksamhet för barn och unga året runt. Med filmkollot vill Film i Skåne skapa förutsättningar för att fler ungdomar med funktionsvariation ska få tillgång till filmens språk.

Två av deltagarna, Linnea Weikel och Sofia Berglund, har sedan förra årets filmläger deltagit i ett mentorskapsprogram under ledning av Pia Ivarsson. På den första träffen visade dokumentärfilmaren Malin Andersson sin film "Blodssystrar". Efter träffen fick Linnea och Sofia en filmuppgift av Pia att skildra en nära person och båda två valde att göra filmer om sina systrar. Linnea, Sofia och Pia visade filmerna och berättade om talangsatsningen på årets Film i Skolan-dag under Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Linnea och Sofia deltog även på Reflektor, Svenska Filminstitutets insats för talangutveckling bland filmare som befinner sig i början av sitt filmskapande. På årets filmkollo kommer tjejerna att ha ansvar för att dokumentera lägret.

Pressen är särskilt välkomna till vår första filmvisning tisdag 25 juni kl 18,
då deltagarna visar filmer om sig själva som de producerat under lägrets första timmar.
Vi välkomnar även pressen till vår galavisning lördag 29 juni kl 16,
se bifogat schema.

Kontaktperson: Carolina Falk, Film i Skåne 0707-479697

KOLLA INSLAG I RADIO P4 MALMÖHUS

---------------------------------------------------------------------------

Charlie Kristiansson
Har utbildat ungdomar i film i över tio år. Han har en lång och bred erfarenhet av film- och teaterproduktion, ljussättning, ljudupptagning, filminspelning, redigering, samt omfattande verksamhet i skolor. De senaste sju åren har han utbildat lärare och elever i nordvästra Skåne i eget filmskapande med användning av dagens digitala teknik. Han har också haft ett nära samarbete med Moomsteatern och arbetat i nästan 10 år med Särvux elever i Kristianstad.
Utbildning: Teaterlinjen Fridhems folkhögskola i Svalöv, examen 1989. Filmlinjen Biskops-Arnö, examen 1993. Har arbetat med film såsom ”Äta, sova, dö”, ”Svinalängorna” m m
i egen verksamhet och på uppdrag.

Pia Ivarsson
Har arbetat som filmpedagog i snart 10 år, främst inom Skapande Skola på låg-, mellan-, högstadiet och i särskolan. Pia ger kurser i praktiskt filmskapande, från idé till färdig film, där hennes roll är att lära eleverna hantverket och att ge dem tips och idéer om hur man på bästa sätt berättar en historia med hjälp av rörliga bilder. Hon jobbar även med fortbildning av lärare och med utbildning av personal i äldrevården. Utbildning: Fritidspedagog Lärarhögskolan i Malmö, examen 1982. Film- och videolinjen på Skurups folkhögskola 1987. Har jobbat med film i egen verksamhet och på uppdrag.