Hoppa till huvudinnehåll
Caroline Troedsson.

Filmstipendium till Caroline Troedsson

Produktion

Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendier med en prissumma på totalt 300 000 kronor har delats ut. Det handlar om sex stipendier på vardera 50 000 kronor med syftet att belöna och uppmuntra unga lovande utövare inom olika kulturområden: dans, film, konst, litteratur, musik och teater i Skåne. Stipendierna är inte sökbara utan mottagarna utses av professionella jurygrupper, en för respektive konstform.

Årets filmstipendium gick till Caroline Troedsson. Caroline Troedsson har gjort sig känd som lyhörd och kraftfull filmfotograf av "Den unge Zlatan" i regi av Magnus Gertten och Fredrik Gertten, och den Guldbaggenominerade "Every Face has a Name" i regi av Magnus Gertten. Båda dokumentärfilmer som uppmärksammats internationellt. 

Nu har Caroline Troedsson tagit avgörande steg framåt i sitt filmiska arbete med sin nya dokumentärfilm " Patriotic Highway", om en komplex internationell rättegång i EU-styrda Eulex, vars mål är att se till att nya staten Kosovo får rättssäkerhet. Caroline Troedsson är filmens regissör, filmfotograf och manusförfattare som skapat en stringent och mångfacetterad film som utvidgar perspektiv och existentiella frågor, när hon följer den internationella rättegången och dess svenska kvinnliga domare Marie Tuma.

Regissören Caroline Troedsson väljer att inte ställa egna frågor eller göra inpass, koncentrerar sig på själva förloppet, sakligt, koncist med visuell pregnans. En av många minnesvärda filmscener är den där svarta fåglar flyger över stadens kvällshimmel som indirekta budbärare av krigets fasors efterskörd. Patriotic Highway är en imponerande stark och angelägen film gjord med största möjliga integritet gentemot alla anklagade politiker i Kosovo, vittnen, domare och andra medverkande. Viktig i vår tid.

Jury: Ralf Ivarsson, Lennart Ström, Ingela Brovik, Bo Svensson.

Logotype Sparbanksstiftelsen Skåne