Hoppa till huvudinnehåll

Flera samproduktioner i tävlan på Tempo Filmfestival 4-10 mars

Den 4 mars äger årets upplaga av Tempo Dokumentärfilmsfestival rum i Stockholm och Film i Skåne är mycket glada att ha flera samproduktioner och talanger med i tävlan.

Samproduktionen ”Det Omätbara”, regisserad av Nils Petter Löfstedt och producerad av Johan Löfstedt, tävlar om det prestigefyllda Tempo Documentary Award. “Filmaren Nils Petter Löfstedt föräldrar står i begrepp att gå i pension. De är av den gamla stammen, verksamma i en tid då samhällskittet ännu inte spruckit i fogarna och då omsorgen om andra var ett yrkesval man bar med stolthet. Den ena har arbetat som barnskötare, den andra som mentalskötare. Genom att rikta kameran mot sina egna föräldrar, och andra som arbetar inom vård och omsorg, skildrar filmskaparen Nils Petter Löfstedt den hopplösa kampen mot samtidens tidmätningar och effektivisering.”

Bild från dokumentärfilmen "Det Omätbara"
Stillbild från "Det Omätbara"

I tävlan om Tempo Short Award har vi två samproduktioner. “A Queer Bird in the Middle East” är regisserad av Naures Sager och producerad av Michael Detlef. “Den irakisk-svenske regissören Naures Sager reser runt i Mellanöstern för att utforska sina rötter. Med sig på resan har han pojkvännen Michael. Hemma i Sverige får han varningar från sin oroliga familj för potentiella konsekvenser av att vara gay i ett arabiskt land.”

Stillbild från filmen "A Queer Bird in the Middle East"
Stillbild från filmen "A Queer Bird in the Middle East"

“En hyllning till skogens konung” är regisserad av Pixel Talent Award-vinnaren Kim Sundbeck och producerad av Ida Åkesson. “En finsnickare får i uppdrag att tillverka en soffa som är lika mycket en hyllning till skogens konung – älgen – som till beställaren, en ofantligt rik skogspatron. I åtta år arbetar snickaren i sitt anletes svett på möbeln, men runt hörnet väntar katastrofen…”

Stillbild från filmen "En hyllning till skogens konung"
Stillbild från filmen "En hyllning till skogens konung"

Även den samproducerade dokumentären “The Dear John Letter”, regisserad av Bill Watts och producerad av China Åhlander visas under festivalen. “Ett avslöjande brev på en väns facebook-sida blir starten på en resa tillbaka i tiden för filmaren Bill Watts. När hans ungdomskompisar i London gled allt längre in i drogmissbruk förlorade han kontakten med dem. Nu, över 30 år senare, söker han upp dem för att söka efter den verkliga anledningen till deras missbruk.”

Stillbild från filmen "The Dear John Letter"
Stillbild från filmen "The Dear John Letter"

Och sist men inte minst tävlar även den korta dokumentären “Orden hittar hem” om talangpriset “New Doc”. Filmen är regisserad och producerad av LéaCati Vallier som deltar i Film i Skånes talangutvecklingsinitiativ Programmet Kortfilm. “En låda fylld med bortglömda brev på en second hand-butik utvecklas till en berättelse som väcker många frågor men som erbjuder desto färre svar. Kanske finns svaren på frågorna i regissörens gammelfarmors sparade brev?”

Lycka till i tävlan önskar vi alla involverade i filmerna!

Se hela Tempos festivalprogram här: https://tempofestival.se/