Hoppa till huvudinnehåll
Ur kortfilmen "Vi var barn då" i regi av Alexander Abdallah.

Kortfilm

Konsulenten för kortfilm hade fortsatt fokus på mångfald, tillgänglighet och talangutveckling och gjorde stora insatser i Talent to Watch projektet ”Programmet kortfilm”. Budgeten för övriga samproduktionsinsatser till kortfilm justerades från 1 miljon kronor 2021 till 800 000 kronor för 2022, och medförde även justeringar i hanteringen av ansökningar.

Tidigare har tre deadlines per år varit en vanlig fördelning, men justerades till två. Det resulterade i en handfull färre ansökningar än 2021, och lika så färre samarbeten. Flertalet av årets samproduktioner var av internationell karaktär vilket innebär att berättelserna och innehållet även har potential att nå en bred publik internationellt. För kreatörerna bakom projekten så resulterade det även i värdefulla kontakter i branschen utanför Sverige.

I augusti 2022 avrundades första omgången av Programmet Kortfilm och den andra drog i gång - i år med ny processledare, nya coacher och med ett reviderat upplägg. Fem filmprojekt kommer att delta i programmet under hösten 2022 och våren 2023. 
Tillsammans med Filmcentrum Syd delades 10 stipendium ut till filmare som är i startgroparna av sin utveckling och karriär. Totalt kom 16 ansökningar in till ”Stipendiet” under 2022.

Innan årsskiftet gick Ludvig Rodman på föräldraledighet och Andreas Carlsson Climént samt Emma Lidström vikarierade för honom. Emma tog hand om Programmet Kortfilm och Andreas för samproduktioner kortfilm samt interna IT-system.

Bildtext: Ur kortfilmen "Vi var barn då" regisserad av Alexander Abdallah som skådespelar i Netflix "Snabba Cash" och Mustafa Al-Mashhadani som skådespelar i "Tunna Blå Linjen". Filmen vann Publikens pris på Göteborg Filmfestival 2022 och finns att se på SVT Play  https://www.svtplay.se/video/ePvAXGv/vi-var-barn-da eller https://www.carbsfilm.com/productions/vi-var-barn-da

Samproducerade kortfilmer 

Titel

Produktionsbolag

Regissör

Producent

Ögonhöjd  

Bloody Honey AB

Charlotte Rodenstedt   

Victor Lind Bergström

Balladen

Råttunge Produktioner

Christofer Nilsson 

Annegret Kunath 

The Crossing

Impact Film

Niel Bell 

Niel Bell 

Torn

Carbs Film

Jahfar Muataz 

Lina Birk 

LIV

Bloody Brilliant Productions

Hillevi Gustafsson 

Amanda Romare 

Utveckling

Titel

Produktionsbolag

Regissör

Producent

Boxheart

DejPej Film

Daniel Permbo

Daniel Permbo