Hoppa till huvudinnehåll
Logon för satsningen med ordet GLÖD och ovan i översättning i de nationell minoritetsspråken.

Kortfilm, minoritetsspråk & regissörssamtal

CineSkåne
Visning

GLÖD-satsningen med kortfilmer på våra nationella minoritetsspråk tillgängliggörs nu i sin helhet för olika visningsfönster. Två skånska produktioner är med; Glödhet av Alecio Araci, och Klassens Z av Alma Dzafic Ferhatovic. Filmpaketet kan visas som en helhet eller som fristående filmer. Som en helhet kompletterar de varandra och målar de en fantastisk bild av det rika språk- och kulturliv de svenska minoriteterna utgör.

År 2000 erkändes judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter i Sverige. Samtidigt erkändes jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli som nationella minoritetsspråk. Beslutet grundades på att dessa minoriteter befolkat Sverige under lång tid samt att språken länge och kontinuerligt talats i Sverige. 

GLÖD är en kortfilmsserie med tio korta dokumentära filmer där dialogen helt eller delvis består av minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib. Initiativet vill lyfta de svenska minoritetsgruppernas berättelser och språk för att bevara, uppmärksamma och spegla vår mångfald och vårt ursprung, med perspektiv som kan tala till unga och unga vuxna. GLÖD genomförs i samarbete mellan Folkets Bio, UR och Svenska Filminstitutet. 
 

Klassens Z – regissörssamtal tillgängligt från Film i Skåne

Alma Dzafic Ferhatovic är född och uppvuxen i Malmö, läser mänskliga rättigheter vid Lunds Universitet och regidebuterar nu som 20-åring med Klassens Z. Film i Skåne bjöd in Alma Dzafic Ferhatovic till ett samtal med vår kortfilmskonsulent Ludvig Hedlund, om att regidebutera, att arbeta med film som verktyg, samt om representation och antiziganism. 

Filmsamtalet är ca 15 min och finns tillgängligt på begäran för att komplettera er visning utan kostnad. Om ni önskar ha ett samtal direkt med Alma, eller om ni vill följa upp det inspelade samtalet med frågestund så kan Film i Skåne förmedla kontakt.


En manlig student står med ryggen vänd åt de firande klasskamraterna.
Klassens Z
Regi: Alma Dzafic Ferhatovic, 4,54 min. Språk: Romani och svenska 
Med en blandning av dokumentär och fiktion vill Klassens Z visa hur en dag för romer i svenska skolor kan se ut. I filmen får vi följa en romsk elev som döljer sin identitet för sina klasskamrater, vänner och lärare. När han inser att ingen tar ansvar för den antiziganism som romer utsätts för frågar han sig själv huruvida han borde göra något själv åt saken. Eller ligger ansvaret hos någon annan?

Bokning

Glöd-filmerna
Biograf och institutionella rättigheter via Folkets Bio Filmlagret. Till Filmlagret
Boka filmsamtalet med Alma Dzafic Ferhatovic via lena@filmiskane.se 
Tillgängligt inom kort.
 

Fler sätt att arbeta med de nationella minoritetsspråken

 

Biograf & andra visningsfönster

Det finns fler filmer, äldre och nyare, längre och kortare i olika genrer som behandlar eller utgår från de svenska minoritetsgrupperna och -språken. Sätt samman en serie av filmer, bjud in talare, regissör på länk, manusförfattare, språkforskare eller etnologer och var en del av arbetet för att synliggöra och höja rösterna. 

Tips!
Sök Klirr 21, samproduktionsinsats hos Film i Skåne för specialarrangemang.
 Sök stöd hos Filminsitutet för projekt riktade till barn och unga.

 

Skolan

Svenska Filminstitutet har i uppdrag att främja tillgången på film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken.

I läroplanen står att skolan ska undervisa om nationella minoriteter. Filminstitutet har tagit fram ett filmpedagogiskt paket, som underlättar denna undervisning och som lyfter filmens möjligheter till bättre lektioner.

Läs mer om Filminstitutets paket