Hoppa till huvudinnehåll
Bild ur kortfilmen "Klassens Z". Foto: Amelie Mattisson Chue.

Kortfilmens plats

Bildtext: Bland de samproducerade kortfilmerna fanns ”Klassens Z” i regi av Alma Dzafic Ferhatovic. Filmen ingår i Svenska Filminstitutets satsning ”GLÖD”. 

Vid årets start lämnade Hanna Sohlberg över stafettpinnen till Ludvig Hedlund för att ta vid konsulentskapet inom kort fiktion. 
Kortfilm har en viktig plats i vårt samhälle, för den skånska filmbranschen och inte minst för filmskaparna själva. Kortfilm har möjligheten att krypa in och ta plats i sammanhang där det finns begränsat med tid och/eller intresse. Den kan väldigt effektivt plantera nya idéer och tankar hos människor, starta debatt och diskussioner kring större eller mindre ämnen, väcka känslor, skapa hopp, skrämma vettet ur en eller få en att skratta sig dubbelvikt! För branschen och för filmskaparna själva så är kortfilm en viktig konst- och berättarform i sig, men den bär även rollen som kompetensutvecklande och här finns mycket tolerans för utforskande och experimenterande.

Kortfilmsåret på Film i Skåne

En tydlig nedgång kunde ses på antalet ansökningar som slutade på 26 för kort fiktion (snittet de senaste fem åren har legat på 38). Då talangutveckling knoppats av från kortfilmsbudgeten så har mer utrymme skapats för samproduktioner. Därför såg vi en ökning i antalet påbörjade samproduktioner, hela 12 (de senaste fem åren har snittet varit 8). Av dessa 12 hade 5 påbörjats tidigare år, resterande var baserat på de ansökningar som kom in under året.

Bland samproduktionerna fanns ”Klassens Z” (regi: Alma Dzafic Ferhatovic) som var en del av Svenska Filminstitutets satsning ”GLÖD”. Syftet med ”GLÖD” är att främja film som delvis eller helt innehåller något av de nationella minoritetsspråken, och därigenom bredda bilden av Sverige och Sveriges nationella minoriteter.
Vi hittar även ”Jordbundna” (regi: Baker Karim) som var en del av satsningen ”2021”. ”2021”-satsningen fokuserade på att ge erfarna svenska filmskapare möjligheten att presentera sina idéer om hur vårt liv skulle kunna se ut om 100 år. Tävlande på Göteborgs Filmfestival 2021 i prestigefyllda kategorin ”Startsladden” hittade vi två samproduktioner: ”Punani Steam” (regi: Emma Brunzell) och ”En lång utdragen olyckshändelse” (dokumentär i regi av Lars Henrik Andersson och Lisa Rydberg). ”Vi var barn då” (regi: Alexander Abdallah & Mustafa Al-Mashhadan), som i skrivande stund fortfarande är i förproduktion, presenterades på Clermont-Ferrand Filmfestivals pitchforum Euro Connection. Och mycket mer.

Film i Skåne delade tillsammans med Filmcentrum Syd ut 8 stipendium till filmare som är i startgroparna av sin utveckling och karriär. Totalt kom 29 ansökningar in till ”Stipendiet”. Kortfilmskonsulenten närvarade även hos ett flertal filmutbildningar för att prata om Film i Skånes verksamhet och kortfilm och/eller för att ge feedback på pitchade projekt.