Hoppa till huvudinnehåll
ur den animerade kortfilmen "Spyflugan Astrid".

Mångfald och tillgänglighet i skånsk kortfilm

”Pandemin” säsong två har passerat. Redan vid första avsnittet så kände man att detta är en serie som inte borde få ta mer plats än vad den redan har gjort. Ingen spännande utveckling sedan säsong ett sker heller... Samma visa igen, bara i lite ny variant på (RNA-)strukturen. Slutsats - det hade gjort sig mycket bättre som en kortfilm.

Årets fokus låg på mångfald, tillgänglighet och talangutveckling. Efter att ha identifierat att det finns en brist på berättelser som speglar vårt versatila samhälle så lanserades Programmet Kortfilm och Långfilm (mer om detta kan läsas i texten om talangutveckling). Med Programmet Kortfilm har vi en förhoppning om att kunna öppna dörrar till branschen för våra deltagare, men givetvis också få ringar på vattnet som når ännu fler. Därför är det viktigt att även vår ordinarie verksamhet blir mer tillgänglig så att vi bättre kan möta individer och deras berättelser när de kommer till oss. Tillgänglighetsarbetet har varit pågående och prioriterat i vår kommunikation sedan ett par år tillbaka (och ännu längre inom vår pedagogiska verksamhet), men har nu fått mer plats i Kortfilms arbete kring beslut och samarbeten. Arbetet för jämlikhet och en strävan efter mångfald bland våra samarbeten och de berättelser vi samproducerar fortsätter prägla våra beslut när vi går in i 2022.

En ökad bredd 

Bland årets samproduktioner sågs en bredd på dels berättelser, dels arbetsmetoder och upphovspersoner. Skräckfilm om en mamma med en tremånaders bebis som lever i total isolering, lidandes av sömndeprivation och är hemsökt av en häxa (RO), en animation om ett kärlekspar där den ena börjar tappa sitt skinn (The Lovers) samt ett konstnärligt skildrat kortdrama om PTSD som nyanländ i Sverige (Ten Years From Now). Och många därtill. Under Göteborgs internationella filmfestival så vann samproduktionen Vi Var Barn Då publikens pris i kortfilmstävlingen Startsladden. (För detaljer om nämnda filmer se listan över samproduktioner.)

Vi hade en tydlig återhämtning gällande antalet ansökningar: 39 för kort fiktion (hela sex fler än snittet om man blickar fem år bakåt [33 / år]). 12 beslut fattades om projektsamarbeten. Ur ett jämställdhetsperspektiv såg samarbetena ut på följande vis:  55% av regissörerna och 64% av producenterna var kvinnor. Fördelningen av pengar landade på 52% till projekt med kvinnlig regissör och 56% till de med kvinnlig producent.

Tillsammans med Filmcentrum Syd delade vi ut 10 stipendium till filmare som är i startgroparna av sin utveckling och karriär. Totalt kom 25 ansökningar in till ”Stipendiet” under 2021.

Novemberfestivalen

Novemberfestivalen är en årlig filmfestival i Trollhättan dit de regionala filmfestivalerna skickar sina vinnarfilmer för att tävla på en nationell arena. Från Skåne och vår festival Pixel Skånes Filmfestival så tävlade följande filmer på Novemberfestivalen 2021:

Plomberade pojkar – Direktkvalificerad i tävlingsklass 2
Det är enkelt att vara människa – Direktkvalificerad i tävlingsklass 3
Lussevaka – Urvalskvalificerad i tävlingsklass 3
Spacetime – Urvalskvalificerad i tävlingsklass 3

Novemberfestivalen hölls digitalt och filmerna Plomberade pojkar, Lussevaka och Spacetime vann priser under festivalens prisgala. (Mer om pristagarna från Pixel Skånes Filmfestival 2021 hittas på filmiskane.se/pixel-2021-pristagare.)

Bildtext: Ur den animerade kortfilmen "Spyflugan Astrid" i regi av Charlotte Rodenstedt.