Hoppa till huvudinnehåll
Foto på huvudpersonerna Nelly och Nadine

Nelly och Nadine till Berlin

Produktion
Filmproduktion

Dokumentärfilmen Nelly och Nadine av Magnus Gertten har blivit uttagen till sektionen Panorama på Berlins filmfestival. Filmen är samproducerad av Film i Skåne.

Nelly och Nadine är den osannolika kärlekshistorien mellan två kvinnor som blev förälskade på julafton 1944 i koncentrationslägret Ravensbrück. Nellys barnbarn Sylvie bestämmer sig för att läsa sin mormors dagbok och upptäcker en livslång kärleksrelation, präglad av det som hände i lägren. Filmen är den tredje delen av Magnus Gerttens dokumentärtrilogi som utgår från arkivmaterial från april 1945, då överlevare från koncentrationslägren anlände till hamnen i Malmö. De tidigare filmerna i serien är Hoppets Hamn (2011) och Every Face Has a Name (2015).

Magnus Gertten är sedan debuten med Blådårar 1998 en av Sveriges mest produktiva dokumentärfilmare. 2014 blev hans och Stefan Bergs film om Björn Afzelius, Tusen bitar, en stor publik- och kritikerframgång med 135 000 besökare på bio. Han har Guldbaggenominerats två gånger, senast för dokumentären Every Face Has a Name.

Nelly och Nadine har biopremiär i mars 2022 och visas även på Tempo Dokumentärfestival. Filmen är producerad av Ove Rishøj Jenssen, Auto Images, och distribueras av DocLounge.