Hoppa till huvudinnehåll
Paolo Nobis Sandén

Nominerad Pixel Talent Award - Paolo Nobis Sandén

Pixel 2019

Paolo Nobis Sandén är något av en Pixelveteran, som skrivit och regisserat en rad egna kortfilmer som visats tidigare på Pixel och andra internationella festivaler. Med en bakgrund på Fridhem Folkhögskola och en master i Film- och Mediehistoria från Lunds Universitet, fortsätter han hela tiden att utvecklas som filmare. Under Pixel tävlar Paolo Nobis Sandén med På Golvet och det nya långfilmsprojektet Ida, Ingrid och IngentingPixel tog ett snack med honom om filmerna och var inspirationen kommer ifrån:

Hur känns det att vara nominerad? 

– Såklart väldigt roligt, både för den boost det ger i form av att någon uppmärksammar det man gör, men också för att det skulle kunna vara ett stort steg mot att få göra det här nya, större projektet.

Vill du berätta lite om På Golvet, den film du tävlar med både i Pixel Talent Award och i Klass 4? 

– På Golvet var en film som jag spelade in samtidigt som jag skrev på ett längre projekt. Allt utgick egentligen från att jag skulle kunna göra något där jag själv var med och där jag inte behövde ha någon annan teknik än min mobil och en ljudinspelare för att få fram berättelsen. Jag tycker det kan vara väldigt skönt att göra såna här mindre och mer avskalade filmer ibland, just av den anledningen: för att påminna mig själv om att det faktiskt är själva historien som är det viktigaste.

Vad handlar din planerade filmidé om och hur fick du inspiration till den? 

– Ida, Ingrid och Ingenting är en kompiskomedi som utspelar sig i ett sommartomt Lund. Allt handlar egentligen om ett gäng olika personer som har väldigt svårt att prata med varandra, men som successivt börjar öppna upp sig och försöka ta sig i kragen. Eftersom jag själv växt upp i Lund kommer också själva staden att spela en stor roll för filmens stämning. Det finns liksom något väldigt ödsligt där när alla studenter är borta och man bara går runt bland massa statyer och pampiga Universitetsbyggnader och har tråkigt. 

Vad har du för förebilder inom film och hur tror du det yttrar sig i dina egna filmer?

– Jag skulle säga att min absolut största förebild är Billy Wilder. Inte bara för att han skrivit och regisserat en rad extremt bra filmer inom olika genrers, men också för att han alltid lägger absolut störst vikt vid själva filmens handling. För honom ska kameran och klippningen vara osynliga och allt överflödigt tas bort, vilket gör att filmerna flyter på otroligt bra. De är i stort sett omöjliga att stänga av när man väl börjat titta. Skulle jag nämna någon förebild som är verksam idag, så går jag alltid och ser allt Andrea Arnold gör. Jag tyckte också Eighth Grade av Bo Burnam var den bästa film jag såg förra året och att Min Pappa Toni Erdmann av Maren Ade var den bästa från året innan det.

Pixel Talent Award delas ut under Pixels prisutdelningsceremoni den 27 april. På Golvet visas under Filmpass 3, kl 14:50. Paolo presenterar sin kommande filmidé kl 16:35 på Pixelscenen. Håll utkik efter de andra två nominerade, som presenteras längre fram!