Hoppa till huvudinnehåll
Alexander Abdallah

Nominerade Pixel Talent Award - Alexander Abdallah

Sist ut av våra tre nominerade till årets Pixel Talent Award är en skådespelare från Malmö Stadsteater som alltid haft ett stort intresse för filmskapandet. Med Jag skiner inte utan er mina bröder gör han debut som regissörVi frågade Alexander Abdallah om bakgrunden till hans film. 

– Jag skiner inte utan er mina bröder är en film om dödskjutningar och gatuvåldet i Sverige, men ur ett barnperspektiv. Den skildrar en 12-årig pojke som förlorat tre av sina bröder och hur han gömmer sig i en koja och fantiserar fram dem. Idén kom efter att jag under en period stötte på flera barn i den här situationen och fick veta att de här barnen bara blir fler och fler. För mig är det så sjukt att ett svensk barn som bara bor några hundra meter åt ”fel” håll kan råka ut för det här. Jag är själv är uppväxt i förorten och ville skildra det på ett annat sätt än hur den brukar porträtteras i media. Därför lekte vi med bildspråk och med andra attribut och rörelser än vad som brukar förknippas med förorten. Också för att visa människan bortom etiketter som ’’kriminell’’. 

Hur hittade du skådespelarna till filmen?

– Castingprocessen till filmen var väldigt rolig! Jag och en av skådespelarna, Mustafa Al-Mashhadani, åkte runt till olika förorter i Malmö och började prata med unga killar och berätta om projektet. Vi fick väldigt olika respons men i Lindängen mötte vi några killar som var superintresserade. Vi var så paffa över dessa killars öppenhet och hur taggade dom var. Tre av killarna fick sedan roller i filmen. 

Vad har du blivit inspirerad av i din kommande film? 

– Min nya film handlar om machokulturen, förortsnormer och den mobbningskultur som finns bland unga män uppväxta i förorten. Dessa tre faktorer dödar väldigt många drömmar, men i min film tar den även död på en person på riktigt. Jag har en förhoppning om att man en dag ska kunna säga ’’jag drömmer om att bli balettdansör’’ och att alla andra ska säga ’’Bror, du ska bli den bästa’’. Jag vill också att man ska få se de här tuffa killarna genomgå en emotionell resa, där de först blir medvetna om normerna de lever i och inser att dessa tagit död på deras gemensamma vän, och för dem från förnekelse till acceptans och en vilja att förändras. Att släppa sin fasad och få fram skörheten. Jag tror det kan bli mäktigt att få se just den typen av män genomgå en sån emotionell resa. 

Vad har du själv för förebilder inom film? 

– Taika Waititi har jag följt ett tag nu. Han påminner mig att hela tiden om att vara ett lekande barn och att hela tiden undersöka när jag skapar konstverk. Nadine Labaki har också blivit en förebild. Vi delar en bakgrund från Libanon och hennes senaste film Capernaum knockade mig helt!

Pixel Talent Award delas ut under Pixels prisutdelningsceremoni den 27 april. Jag skiner inte utan er mina bröder visas under Filmpass 3, kl 14:50. Alexander presenterar sin kommande filmidé kl 16:35 på Pixelscenen.