Hoppa till huvudinnehåll
Maria Heiskanen i "Maria Larssons eviga ögonblick", regi Jan Troell.

Nypremiär för "Maria Larssons eviga ögonblick" i regi av Jan Troell

Visning
Filmproduktion

Den 23 juli fyller regissören och filmfotografen Jan Troell 90 år. Inför det nylanseras "Maria Larssons eviga ögonblick". Troells Golden Globe-nominerade och flerfaldigt Guldbaggebelönade film från 2008 är digitaliserad och restaurerad av Filminstitutet och får nypremiär på biografer i Skåne, Troells hemmatrakter. Filmen kan från och med nu bokas för biografvisningar i såväl Sverige som internationellt.

Jan Troells film berättar om en arbetarfamilj i Malmö under 1900-talets första år. I centrum står Maria Larsson (spelad av Maria Heiskanen), mor till en växande barnaskara och gift med Sigfrid (Mikael Persbrandt), en kvinnokarl och våldsam suput. Maria vinner en kamera på lotteri och lär sig fotografera med hjälp av en vänlig fotohandlare (Jesper Christensen). Hon får en helt ny blick på tillvaron, och hennes liv förändras.

Porträttet är också en skildring av det framväxande morderna Sverige, och en ömsint hyllning till fotokonsten.

"Maria Larssons eviga ögonblick" skrevs av Niklas Rådström tillsammans med Jan Troell och Agneta Ulfsäter-Troell, med foto av Jan Troell och Mischa Gavrjusjov. Filmen, i nyrestaurerad och digitaliserad form, får nypremiär på Biograf Panora i Malmö och på Biograf Kino i Lund. Den går att hyra för biografer via Filminstitutets biodistribution.

(Ur Svenska Filminstitutets pressmeddelande)