Hoppa till huvudinnehåll
Digitalt genomförd Pixel Skånes filmfestival. Foto: Emma Lidström

Pixel & Noomaraton

Årets Pixel blev en helt digital variant men fylld till bredden med innehåll. 45 filmer fanns att se on-demand den 23-24 april. Branschdagen "Behind the scenes" innehöll stödstuga och filmsamtal, samt ett möte med flera från produktionen Tunna blå linjen. Publiken fick då möjlighet att ha dialog med gästerna.

Prisgalan för klass 2-4 leddes av Måns Nilsson och sändes live.

Barnens egen filmfestival för alla upp till 15 år, Pixel Junior, arrangerades 24 april. Förutom att visa 50 filmer för de yngsta hölls även workshop online och samtal med Maria Jönsson som både skapat "Spyflugan Astrid" och vårt Pixeldjur. Festivalen avslutades med prisutdelning och gala med Karin & Pax.

De vinnande filmerna i klass 2 och 3 skickades vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan för att tävla på en nationell arena. Från Skåne och vår festival Pixel Skånes Filmfestival så tävlade följande filmer på Novemberfestivalen 2021:

Plomberade pojkar – Direktkvalificerad i tävlingsklass 2
Det är enkelt att vara människa – Direktkvalificerad i tävlingsklass 3
Lussevaka – Urvalskvalificerad i tävlingsklass 3
Spacetime – Urvalskvalificerad i tävlingsklass 3

Novemberfestivalen hölls digitalt, och filmerna Plomberade pojkar, Lussevaka och Spacetime vann priser under festivalens prisgala. (Mer om pristagarna från Pixel Skånes Filmfestival 2021 hittas på Pixels hemsida via följande länk: filmiskane.se/pixel-2021-pristagare.)

Noomaraton
Lagtävlingen Noomaraton var som tidigare ett samarrangemang mellan Film i Skåne, FilmCentrum Syd och ABF Malmö. Deltagandet var i år lägre än vanligt i hela landet, och så även i Skåne med endast 10 lag med sammanlagt 32 deltagare. Anledningen till det låga deltagandet tros vara pandemin som också gjorde att riksfinalen på Filmhuset i Stockholm måste ställas in, och därmed blev det inget möte på plats för filmarna i ett nationellt sammanhang.

Regionalt genomfördes en mindre visning på Biograf Panora i Malmö med förbokade gratisbiljetter och pandemirestriktioner. 28 personer deltog. Vår jury var på plats, och bestod av Carolina Sandvik, Lisa Rydberg och Lars Henrik Rydberg.

Årets vinnare blev: The Big Bad Box av lag Svalövs Lokal-TV (Oscar Axelsson, Karin Björkdahl, Klara Holst & Martin Pahlen) och Omstart av Lag Bering (August Göran Bering, Dante Bering och Vitus Bering). Vinnarfilmerna publicerades på YouTube och visades på den digitala riksfinalen.

Bildtext: Konferencier Måns Nilsson ledde den livesända prisgalan för klass 2-4 under Pixel Skånes Filmfestival. Foto: Emma Lidström.