Hoppa till huvudinnehåll
Logotype Pixel pop-up

Pixel pop-up 2020

Visning
CineSkåne
Filmfestival
Pixel Filmfestival

I Skåne skapas varje år massor av filmer vilket vi är glada för. Nya talanger gror och stärker förutsättningarna för ett dynamiskt skånskt filmliv. I april samlas filmare och filmintresserade runt Pixel Skånes Filmfestival, där besökare får möjligheten att upptäcka en stor mängd film och filmskaparna kan nätverka och vinna flera fina priser; bland annat ett av Sveriges största kortfilmspris Pixel Talent Award. Pixel 2020 genomfördes online, och nu presenterar vi ett axplock i årets Pixel Pop Up-paket!

En animerad kanin filmar med en filmkamera.
Ur vinjettfilmen för Pixel 2020

PROGRAM

Årets vinjettfilm

2020 års vinjettfilm skapades av Malmöbaserade konstnären och filmskaparen Carolina Sandvik. CaroIinas animationer har ofta ett mörker och en drömsk atmosfär. Att göra en vinjett till Pixels breda målgrupp blev en utmaning som hon antog med glädje och resultatet blev kort och gott fantastiskt. Läs mer om Carolina Sandvik via följande länk: https://filmiskane.se/sv/pixel/pixel-2020/carolina-sandvik-arets-vinjettskapare

Nu eller aldrig

Regi: Oscar Hultzen / 07:21 / K2
Emil är en tonåring som är totalt ovan i kärlekskarusellen men får för sig att bjuda ut en tjej på dejt. Som hjälp försöker han använda sig av sin kompis som gör det hela mer komplicerat. 
Vinnare av: Bästa Film kl 2 / Bästa skådespelare: Linus Silvander

Så inget händer dig

Regi: Lisa Rydberg & Lars Henrik Andersson / 09:52 / K4
En okänd man visar Lisa vägen till busstationen en mörk natt. När hon vill gå själv får hon inte det. En film om att ta fel beslut, om rädsla och om vårt samhälle. Det här är ingen historia som vi vill berätta. Vi måste. 
Vinnare av: Bästa Dokumentär

Mensspread

Regi: Emilia Ekman Larson / 12:33 / K3
Katla är sist i klassen med att få mens. Hon är hela 14 år men har inte ens fått bröst, hånglat eller fått fler än 3 fjun på muttan... I musikalen Mensspread får vi både se och höra starka känslor av ensamhet, pinsamhet, förvirring, lycka och total panik. 
Vinnare av: Bästa Musik – Emilia Ekman Larson & Ima Baeza Bilgin

Federer vs Nadal – en morgon

Regi: Yousra Said / 11:34 / K3
Två ungdomar som yrar runt. Men försöker hitta till varandra. 
Vinnare av: Bästa Klipp – Yousra Said

Push

Regi: Nellie Lexfors / 04:08 / K3
Syskonbråk med en kamera i ansiktet, om sex, manlighet och övergrepp.

Tecknad kvinna tittar rakt ut.
Ur filmen "Så inget händer dig"
Ett barn i björnförklädnad tittar in i en dryckeskyl.
Ur filmen "Dare!"

Dare!

Regi: Gustav Hugo Olsson / 09:30 / K3
En grupp tonårstjejer orkestrerar ett spel som äger rum ute i riktiga verkligheten. En pojke går in i en närbutik och tjejerna styr sedan allt han gör, samt följer hela skeendet på sin datorskärm. Spelet leder snabbt till en allt mer bisarr situation för att till slut nå det crescendo som de planerat.

Dom kallar mig Fangirl

Regi: Moa Englander / 3:50 / K3
Moa är tolv år när hon upptäcker Placebo och sångaren Brian. Deras musik fyller hålen i hennes bröst med styrka och drömmar och tio år senare är varje konsert lika euforisk som den första. Efteråt kan Moa känna en tomhet, en sorglig känsla av att de aldrig kommer veta att de räddade hennes liv.

1–1

Regi: Naures Sager / 06:44 / K4
Aymans sexdejt med Jonas kraschas av vännerna Amirah och Sam vilket tar en positiv vändning. 
Vinnare av: Pixel Talent Award / Bästa Film kl 4

Total speltid: ca 67 min

Filformat, leverans och marknadsföring

Filmerna kan antingen levereras till er som filmfilmer (mp4) eller på länk för direkt uppspelning.
Film i Skåne skickar ett marknadsföringskit med bilder och text.

Kostnad

Ingen filmhyra utgår.

Bokning och frågor, kontakta:

Jeanette Schjerva  jeanette@filmiskane.se

Om Film i Skåne

Film i Skåne är ett regionalt resurs-och produktionscenter för film som arbetar brett över hela filmområdet och samverkar med många aktörer både regionalt, nationellt och internationellt. Vi har funnits sedan 1995 och ingår sedan 2009 i koncernen Business Region Skåne.

Om Pixel Skånes Filmfestival

Festivalen startade 1996 och har sedan dess vuxit i både anseende och storlek. Från att ha varit en festival för unga oetablerade filmskapare är Pixel idag både en festival för nya talanger och för den mer etablerade branschen. Dessutom rymmer Pixel även Pixel Junior – en alldeles egen festival i festivalen för de allra yngsta. Festivalens mål är att optimera de skånska filmresurserna och att manifestera skånsk film utåt – i världen och Sverige – såväl som inåt – i Skåne. Pixel är en av Skånes största filmhändelser och den absolut största för skånskproducerad film. 
Tävlingen är indelad i fyra klasser: Pixel Junior 0-15år, Klass 2 16-19år (Lättvikt), Klass 3 20-26år (Tungvikt) och Klass 4 27+. Vinnarna i Klass 2 och 3 direktkvalificeras vidare till den nationella tävlingen Novemberfestivalen i Trollhättan.
Pixel Skånes Filmfestival äger vanligen rum i Ystad Studios i slutet av april. 2020 genomfördes festivalen online. På festivalen delas det prestigefyllda priset Pixel Talent Award ut, Sveriges tredje största kortfilmspris som värderas till ca 300 000kr. Tidigare vinnare är bla Paolo Nobis Sandén Alexe Landgren, Ninja Thyberg och Jenifer Malmqvist, som visat sina filmer på festivaler runt om i världen. Årets vinnare heter Naures Sager som vann med filmen 1–1, samt ett kommande filmprojekt.