Hoppa till huvudinnehåll

Pixel Skånes filmfestival 2022

 

Efter två år med Pixel som digital filmfestival på grund av pandemin, var det så äntligen dags att samla Skånes filmare fysiskt den 30 april på Biografen Panora i Malmö.

159 filmer skickades in från 18 av Skånes 33 kommuner, och 84 filmer visades i tävlan. Det märktes att publiken längtade tillbaka till att få träffas på riktigt för att se på varandras filmer och umgås. Förutom filmvisning kunde man lyssna på spännande samtal i Panoras foajé som under filmfestivalen gjorts om till café och scen. Där kunde man bland annat höra SVT i samtal med Film i Skåne och filmskapare prata om distribution av kortfilm, men också Christian Ryltenius, regissör till "Bamse", prata om manus för animerad film.

Det gick också att boka tid för ”kaffe med konsulent" och presentera sina projekt för filmkonsulenter från SVT, Film i Skåne, Boost Hbg och Svenska filminstitutet. För första gången bjöd Pixel i samarbete med Game Habitat in till en tävling i  juniorkategorin datorspel. Endast två spel skickades in, men någonstans ska det ju börja. Game Habitat hade även en ”prova på att göra datorspel” workshop i  foajén som den som ville kunde ta del av i pauserna. Juniors prisutdelning leddes av skådespelaren Jonas Karlström Hay iklädd rollen som ”chefen” med benäget bistånd av Hilda Ivarsson.
Prisutdelningen för Pixel klass 2,3 och 4 leddes av skådespelaren och komikern Dilan Apak som ackompanjerades av PIXELs eget husband "Subterranean" från Rytmus Gymnasium i Malmö.

Vinnande filmer

Pixeljunior (0-15 år)
1a pris: ”Semester, eller?” av Tim Hilton-Brown
2a pris: "Kalle Korv: den läskiga skogsutflykten" av Sacha Bylund
3e pris: "Tusenåriga fiskar" av My Rosenkvist

Pixel klass 2 (16-19 år)
Bästa film klass 2: "Scener ur ditt huvud" av Signe Rutberg

Pixel klass 3 (20-26 år)
Bästa film klass 3: "Försoning" av Kevin Naderi

Vinnarna i klass 2 och 3 blev i och med segern direktkvalificerade till den nationella kortfilmsfestivalen Novemberfestivalen i Trollhättan.

Pixel klass 4 (27 år och uppåt)
Bästa film klass 4: "Habib & The Thief" av Naures Sager

Många fler priser delades ut och hittas på vår Pixelhemsida:https://filmiskane.se/sv/pixel/pristagare-pixel-skanes-filmfestival-2022

Sammantaget blev det en mycket lyckad festival med mycket folk, där enda smolket i bägaren var att inte alla Pixeljuniors filmare fick plats vid prisutdelningen på grund av för få platser i salongen.