Hoppa till huvudinnehåll
Deltagarna i Programmet Kortfilm 2021/2022 intervjuas av Film i Skånes kortfilmskonsulent Ludvig Rodman.

Premiärkväll för Programmet Kortfilm

I den varma sommarkvällen samlades publiken i en sval biosalong på Biograf Panora för att titta på kortfilm och tacka av första kullen av filmskapare i Programmet Kortfilm. Välkomnade blev även den nya kullen i nästa omgång av programmet.

Efter 10 månader av workshops, manusarbete, planerande och samarbete hade nu allt hårt slit kommit till en punkt som deltagarna längtat efter (och fasat för): Premiärvisning den 18 augusti på biograf Panora i Malmö. De fem filmtalanger som genomgått talangprogrammet var på plats redo för att visa sina verk.

Mónica Hernández Rejón - FILM: "Ifrån mig"
Marcus Lundin - FILM: "Buckethead"
C. Grace Chang - FILM: "A Very Friendly Search Party"
Shir Akbari & Mahdi Hosseindad - FILM: "Omid"

Processledare: Erica Elfström

Visningen skedde i Panoras största salong inför en publik av inbjudna gäster, familj och vänner. De fyra filmerna var av väldigt olika karaktär och frambringade skratt, gråt och spänning. Efter filmerna visade publiken sin kärlek genom högljutt visslande och ihållande applåder. Deltagarna välkomnades sedan ner på scen för ett samtal med publik och Film i Skånes kortfilmskonsulent Ludvig Rodman.

Följt av detta avtackades gruppen med blommor och glädjerop, och de nya deltagarna presenterades, de som ska gå nästa omgång av Programmet Kortfilm: Fem spännande filmtalanger ledda av en ny processledare.
 

De nya deltagarna i Programmet Kortfilm ta över "stafettpinnen".

Nya deltagare
Matilda Bjerstedt
Karolina Bäcklund
Bereket Hailemariam
Tobias Kralmark
Visar Makolli

Processledare: Suleyman Hussein

Sist, men inte minst, fick den avslutande gruppen lämna över stafettpinnen till de nya och önska varandra lycka till på sina resor framöver. Bland surrande mingel och kramar tog Suleyman tillfället i akt att ge sin grupp ett första tips: ”Lär er gilla processen, den äger ni! När filmen är klar är den inte längre er, då är den deras.” och pekade på publiken.

Visningen sågs av ca 85 personer i biograf Panoras vackra Salong 1.
Visningen sågs av ca 85 personer i biograf Panoras vackra Salong 1.

 


Kort info om Programmet Kortfilm
Programmet genomförs i samarbete mellan Film i Skåne och Filmcentrum Syd och syftar till att hitta nya röster och att förstärka röster inom filmen. Målet är en mångfald av starka uttryck, kreatörer och bolag i Skåne. Programmet Kortfilm möjliggörs genom Svenska Filminstitutets krisstöd Talent to Watch och Kulturnämnden Region Skåne.

Programmet Kortfilm är ett ettårigt program där filmskaparna bland annat får teknik för att spela in sin film, en mentor, workshops, finansiering, träffa viktiga personer i branschen och jobba med andra filmskapare.