Hoppa till huvudinnehåll
Deltagarna i Programmet Kortfilm 2. Fr v. , Från vänster:  Tobias Kralmark, Bereket Hailemariam, Visar Makolli, Karolina Bäcklund, Matilda Bjerstedt. Foto: Emma Lidström.

Programmet Kortfilm

Syftet med "Programmet Kortfilm" var att identifiera nya röster i Skåne och stärka dem i sitt filmskapande. Detta gjordes i programform med workshops, dramaturgcoach, mentorer och finansiering för att kunna producera kortfilm.

Vi ville skapa ett tryggt rum för våra deltagare att få stöta och blöta sina filmidéer i grupp, ge dem verktyg så att de kände sig trygga när de väl skulle ut på inspelning av sina kortfilmer och i förlängningen inspirera fler nya röster att våga satsa på sin dröm och därigenom stärka den skånska filmbranschen. 

I augusti tackade vi av första omgången av Programmet Kortfilm och välkomnade omgång två. Detta gjordes på Biograf Panora i Malmö under en festlig nätverksträff där filmerna från första omgången visades och de nya deltagarna välkomnades. Under hösten träffades andra omgången av Programmet Kortfilm flera gånger och hade workshops inom manus/dramaturgi, producentskap, musikkomposition och regi. 

Suleyman Hussein är Processledare för Programmet Kortfilm omgång 2

Suleyman är aktiv filmskapare i Skåne, främst som regissör men även A-foto. Suleyman har de senaste tio åren arbetat med film, och de senaste 6 åren drivit eget bolag som fokuserar på kreativa reklamfilmer. Det Suleyman brinner mest för inom filmskapandet är själva berättandet. Suleyman hade under hösten tät kontakt med deltagarna i Programmet kortfilm, stöttade och coachade. 

Workshops

Producentworkshop med Filson Ali 

Filson Ali är en av deltagarna från Programmet Långfilm som fokuserat mycket på producentskap. Vi frågade Filson då hon precis lämnat kortfilmsvägen och arbetar för att göra debut med sin första långfilm. Filson har mycket erfarenhet och empati för var i processen Programmet Kortfilm deltagarna befinner sig. 

Workshop i manus och dramaturgi med EliSophie Andree.

EliSophie är utbildad på Stockholms dramatiska högskola och har producerat, regisserat och skrivit flera av sina egna korfilmer. Just nu pågår produktionen av tv-serien "Ingen Ängel" där EliSophie är skapare och huvudförfattare. 

Musikkomposition med Malmö Musikhögskola

Precis som under omgång 1 fortsätter det goda samarbetet med Malmö Musikhögskola där Daniel Fjellström och tre kompositörsstudenter från skolans masterprogram tar fram musik i samarbete med deltagarna i Programmet Kortfilm. 

Regissören och producenten Osmond Karim ledde regiworkshop. Foto: Emma Lidström.
Regiworkshop tillsammans med Skådespelarlinjen på Fridhems folkhögskola. Foto: Emma Lidström.

Regiworkshop  med Osmond Karim 

Osmond är en mycket erfaren regissör och producent. Han har gjort filmer som "Dear Alice" och driver produktionsbolaget One Tired Brother Production. Han anlitades då vi sedan tidigare vet att han är väldigt duktig med grupper. Regiworkshopen genomfördes den 16 januari 2023 i samarbete med Skådespelarlinjen på Fridhems folkhögskola. Formen blev en casting under en heldag med Osmond Karim som handledare i regi och Peter Öberg som handledare i skådespeleri. 

Bildtext: Deltagarna i Programmet Kortfilm omgång 2. Fr v:  Tobias Kralmark, Bereket Hailemariam, Visar Makolli, Karolina Bäcklund, Matilda Bjerstedt. Foto: Emma Lidström.


Fakta om Programmet Kortfilm 

"Programmet Kortfilm" riktade sig till filmskapare som är debutanter inom kortfilm och deltagarna erbjöds bland annat manuscoachning, producentcoachning, en chans att träffa nyckelpersoner och nätverk i filmbranschen, samt skräddarsydda workshops. Programmen utformades  tillsammans med Centrum för Dramatik och i samarbete med Filmcentrum Syd, Malmö Musikhögskola och Skådespelarlinjen på Fridhems Folkhögskola. Satsningen finansierades av Film i Skåne med stöd av Svenska Filminstitutets ”Talent to Watch” och ”Talangutveckling i hela landet”, samt medel från Kulturnämnden Region Skåne och Regionsamverkan Sydsverige.