Hoppa till huvudinnehåll
Adam Lunnegård och Alexander Abdallah

Screen Talent Europe Berlinale 21-24.2 2020

Talangutveckling
Produktion

Adam Lunneborg: "Jag och Alexander Abdallah blev inbjudna till Screen Talent Europe i samband med Berlinale där vi visade vår film Jag skiner inte utan er mina bröder tillsammans med andra utvalda filmer. Det var en stor upplevelse för oss att få chansen att visa vår film för en internationell publik. Filmerna var otroligt bra och det glädjer  mig hur högt intresset var för att prata med oss om vår film. Under evenemanget fick vi möta andra filmskapare för att utbyta erfarenheter och inspireras till samarbeten i framtiden. Det var en boost att få resa till Berlin och delta i evenemanget, och stödet vi fick av Hanna Sohlberg var mycket utvecklande för oss. Vi blev introducerade till andra filmskapare, distributörer och konsulenter som vi annars kanske inte hade mött.

Under Berlinale, som pågick samtidigt, så passade jag på att gå på föreläsningar. Helgen avslutades med Svenska Filminstitutets fest där vi fick träffa flera duktiga filmskapare från runt om i Sverige. Många som jag med säkerhet kommer att jobba med i framtiden.

Resan lärde mig mig mycket om knepen med festival. Hur jag som producent ska använda tillfället på bästa sätt för att knyta kontakter, hitta samarbeten, distributörer och finansiärer. Hela branschen är där så det är ett perfekt tillfälle för dig att träffa den där distributören som du har researchat in person."

Alexander Abdallah: "Först och främst vill jag tacka supermycket för möjligheten att få åka till Berlinale och Screen Talent Europe visningen. Det var väldigt intressant att visa en film som handlar om ett aktuellt ämne i Sverige för en blandad europeisk publik, och diskutera ämnet, men också filmspråket jag valt med andra unga konstnärer som fått visa sina filmer. Jag hade ett intressant samtal med en av regissörerna om hur han skapat sin film. Bara att få höra hur han jobbat fram, vad han lärt sig i skolan, fick mig att inse hur oändligt många sätt det finns att göra film på och lösa problem, men att det ändå i slutändan handlar om kreativitet och att berätta något. Det får mig att tänka: Finns det rätt eller fel sätt att göra film? Eller är ens egna sätt att göra film alltid rätt om den står på en bra grund och teknik? Jag gillade hans film väldigt mycket och därför var det kul och prata med honom och höra om hur han tänkte och gjorde när han skapade sitt verk. 

Jag träffade två filmskapare från Hamburg som inte hade visat sina filmer men som var där och kollade. Dom var tagna av just hur jag berättat min film, vi bytte Instagram, dom gav mig filmtips under filmfestivalen och sågs också senare under festivalen och hängde. 

Det var väldigt roligt att befinna sig på SFI:s fest också. Viktigt att få träffa ’’viktiga’’ människor och skapa kontakter. Hanna presenterade mig/oss för människor och tog hand om oss.

En sak jag älskade med visningen var att man hörde och kände reaktionerna i rummet direkt, det kändes som när jag var på teater i Berlin, där publiken är mer engagerad och inte håller igen sina reaktioner och känslor när dom tittar. Det har hänt en gång tidigare när jag suttit med under filmen, och det var under BUFF. Barnen reagerade och tyckte direkt och utan att censurera sig. Det är något jag alltid vill göra med mina verk/filmer. Få människor att reagera, känna att det är nu, viktigt, och att få dom att glömma bort att hålla igen känslor och reaktioner, som vi ändå gör hela tiden i vårt liv. Utmaningen är ju, hur får jag vuxna människor i Sverige att reagera så? Det är en intressant och rolig tanke man kan jobba med i framtiden."