Hoppa till huvudinnehåll
Christofer Nilsson pitchar projektet "Balladen" i Grimstad 2022

Screen Talent Europe - Christofer Nilsson Pitchar i Grimstad

Talangutveckling

Jag fick äran att representera Film i Skåne i Screen Talent Europe-pitchen under årets kortfilmsfestival i den otroligt vackra lilla byn Grimstad längs Norges sydkust - dagar fyllda av givande workshops, intressant film och underbara människor.

De tolv deltagarna från sex olika länder bodde utspritt i mysiga äldre trähus i den pittoreska byn. Dagarna började med en liten promenad från våra respektive lägenheter till en social frukost. Detta efterföljdes först av en pitchworkshop, där två erfarna handledare roterade runt oss i smågrupper för olika uppgifter - alla kretsandes kring att indirekt fördjupa sin förståelse för sitt projekt och hur en pratar om det, men framförallt hur det uppfattas utifrån. Bl.a. fick vi höra någon annan återberätta ens berättelse utifrån vilka detaljer denne snappat upp, och vad den tyckt var viktigt - något som är otroligt spännande och givande. Så nära en kan komma en testvisning innan filmen är gjord, kan en säga.
Under lunch och middagspauser flödade samtalen om varandras projekt och respektive lands finansieringsmöjligheter och vilka strategier som brukar fungera.
Men vi var inte så tråkiga att det bara snackades film heller. Allmänt socialt samkväm med en och annan öl och skål och massor med snickesnack skedde såklart också.

Pitchtävlingen genomfördes på morgonen den andra heldagen framför en jury och nästan fullsatt biosalong. Vi hade fyra minuter på oss att hålla låda, varefter juryn fick tre minuter av frågor.
Måste säga att alla gjorde ett riktigt bra jobb, alltså. Många bra idéer och engagerande beskrivningar av dessa.
Efteråt firades det på riktigt societets-manér, dvs. med mat och dryck på en båttur i skärgården. Satt fint i efterdyningarna av morgonens adrenalin och nervositet.
Nu, fyllda med ny energi, klämde vi in några filmpass - både från norden och internationella sådana.

På kvällen utannonserades den välförtjänta vinnaren - Uddevalla-sonen tillika Valand-alumnin Erik Sundblad från Filmcloud för hans eminenta pitch av ”Hijacking of the Swedish Conversation”. Småstaden tog alltså ännu en seger i de kulturella finrummen, denna gång med en spännande och smart approach på ett porträtt av den offentliga debatten i Sverige. Även om Erik, enligt egen utsago, egentligen hade velat göra en lokal fotbollsfilm.

Trött, glad och med sinnet av pepp och hopp och nya vänner, reste jag hem från Norge dagen efter. Jag är oerhört tacksam för upplevelsen och hoppas verkligen att jag kommer vara där och visa film i många år framöver.

- Christofer Nilsson