Skolbiodagen 30 år under BUFF i Malmö

Skolbiodagen 18 mars 2025

Arrangerat av Svenska Filminstitutet, Filmregionerna, Film i Skåne, FOMP och BUFF

# Barn & Unga
# Visning & Spridning

Välkommen till Skolbiodagen den 18 mars 2025 under filmfestivalen BUFF i Malmö.

Starta skolbioåret med Svenska Filminstitutet, Filmregionerna, Film i Skåne, FOMP och BUFF den 18 mars 2025. Skolbiodagen är årets viktigaste inspirations- och utbudsdag för skolbio, som firar 30 år 2025. Film är en stor del av ungas vardag och en konstform som påverkar och ger möjlighet att förstå sig själv och världen bättre.

Skolbiodagens syfte är att lyfta skolbion och ge dig som kommer, lärare, filmpedagog, etablerad skolbioarrangör eller nyfiken ny aktör, tydliga verktyg att sätta igång, på din skola, i din kommun, i din region.

En chef och en pedagog. Vi vill uppmuntra kollegor att kroka arm inför Skolbiodagen för att kunna utbyta tankar och erfarenheter på plats och i det fortsatta arbetet lokalt. Är du chef, ta med en pedagog. Är du pedagog, bjud in en lokal politiker eller din rektor. Låt oss vrida och vända på möjligheter och utmaningar tillsammans.

Tid & plats: tisdag 18 mars klockan 13.00 – 17.30, Biograf Panora, Malmö.

Program

Svenska Filminstitutets VD Anna Croneman. Foto: Henric Wauge.

Årets program inleds av Svenska Filminstitutets VD Anna Croneman, som talar om vikten av skolbio – både för unga och för svensk filmkultur. Därefter följer en halvdag fylld av talare, smakprov på metodarbete kring ungas delaktighet och det goda filmsamtalet, liksom möten med filmskapare. Kvällen fortsätter med ett traditionsenligt mingel tillsammans med filmfestivalen BUFF:s övriga gäster.

Från älskad bokkaraktär till biofåtöljen

Film i Skåne

Hur går det egentligen till att omvandla en välkänd karaktär i en bok till en film? Hur viktig är förlagan och hur mycket kan historien och karaktärerna ändras?

Det och mycket mer ska vi ta reda på under ett samtal med Christian Ryltenius som många gånger har tagit välkända bokkaraktärer såsom Bamse, Pelle Svanslös, Mamma Mu och gjort dem till filmstjärnor för vår unga publik.

Samtalet leds av Jeanette Schjerva, Film i Skåne

Skolbio, med elevledda samtal.

Filmregionerna

I Avesta kommun har vi skolbio som en del av den politiskt beslutade kulturgarantin. Varje år ska åk 2, 6 och 8 gå på skolbio. För att säkerställa att filmerna vi visar ska vara relevanta för eleverna, har vi Elevkulturombud, Ekos som är med och tar beslut om vilka filmer som ska visas. Ekosarna får även arbeta fram diskussionsfrågor tillsammans och håller i samtalet i biosalongen direkt efter filmvisningen. Några av Ekosarna berättar om hur de arbetar och upplever detta, och Malin Grimfeldt, ansvarig för Ekosarna, berättar om hur det började och hur vägen lett fram till arbetet med skolbio i Avesta!

https://avesta.se/gora-och-uppleva/kultur/kultur-i-skolan/ekos/

Filmtittarpedagogik med Jenny Elvö

FOMP 

Jenny Elvö, utvecklingslärare i Kalmar, har tagit fram en innovativ metod för att använda film som pedagogiskt verktyg i klassrummet. Hennes koncept kallas för ”Filmtittarpedagogik” och handlar om att ”läsa” en film och skapa meningsfulla samtal med eleverna kring bland annat filmens innehåll, budskap och uttryck. Genom denna metod hjälper Jenny eleverna att uppnå sina lärandemål samtidigt som de utvecklar en djupare förståelse för film som medium, sig själva och varandra.

anmälan

Anmälan Skolbiodagen: Fri entré, ink. tårta och alkoholfritt bubbel. OSA 9 mars.

Till anmälan: https://simplesignup.se/event/222360