Hoppa till huvudinnehåll

Sök Sparbanken Skånes kulturstipendier

Nu utlyses en ny omgång av Sparbanken Skånes Kulturstipendier. Sex stipendier om vardera 150 000 kronor kommer att delas ut i Skåne till lovande utövare inom musik, film och musikteater. Ansökningsperioden öppnar den 1 april.

Sparbanken Skånes Kulturstipendier inrättades ifjol av Sparbanken Skåne tillsammans med sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn. Stipendierna kan sökas av talanger med en tydlig anknytning till Skåne, för att få ekonomiskt stöd i sin konstnärliga utveckling. 

Genom stipendierna vill banken bidra till att göra det möjligt för unga professionella att fördjupa sig ytterligare inom sitt kulturella gebit, i ett karriärskede där det idag är ont om breda yrkesutvecklande anslag och bidrag. 

"- Med stipendierna hoppas vi kunna bidra till att göra skillnad för den professionella kulturscenen här i regionen. Som sparbank vill vi medverka till samhällsutvecklingen och här är kulturen jätteviktig. Intresset för stipendierna var stort ifjol och vi hade många sökande, vi hoppas såklart på lika stort intresse i år", säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Stipendierna delas ut i nära samarbete med Malmö Opera och Musikteater AB, Musik i Syd AB och Film i Skåne AB. Ansökningar mottages i tre kategorier och två stipendiater utses i varje kategori.

- Musikteater (i samarbete med Malmö Opera) – scenograf, tonsättare, ljusdesigner, ljuddesigner, kostym, peruk och mask, musiker och sångare (inom musikdramatik)

- Musik (i samarbete med Musik i Syd) – musiker, tonsättare och dirigenter inom de genrer som finns representerade inom MiS (konstmusik, jazz, folk- och världsmusik)

- Film (i samarbete med Film i Skåne) – samtliga konstnärliga funktioner inom filmproduktion 

Ansökningsperioden är öppen mellan 1-30 april. Stipendieutdelningen sker under högtidliga former på Kulturkvarteret i Kristianstad i november 2023. 

Mer om ansökningsprocessen på sparbankenskane.se/kulturstipendier 

För mer information
Björn Ovander, bankchef Sparbanken Skåne, 046-37 19 71
Kristian Svensson, pressansvarig Sparbanken Skåne, 046-16 23 09
 


Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser. 

(Pressmeddelande Lund den 30 mars 2023)