Hoppa till huvudinnehåll
Regissören och huvudpersonen i dokumentärfilmen "Drömprins" på scenen i Johanneskyrkan i Malmö tillsammans med övriga medverkande

Starka dokumentärer mötte sin publik

Det märktes under året att coronapandemin påverkat de normala produktionsförloppen, lansering och försäljning av dokumentär då festivaler och marknadsarrangemang fortgått endast online eller ställts in. Internationella samproduktioner hamnade i knipa med fördröjda arbetsprocesser när vissa länder stängde ner helt.

Resandet begränsades så starkt att samarbetsparter fick arbeta helt på distans även i kreativa processer under postproduktionen, vilket skapade fördröjning och kommunikationsutmaningar. Mindre etablerade producenter och regissörer fick svårt att nå fram med sina projektidéer till finansiärer, forma samproduktioner och träffa säljagenter - tillfällen som ofta ges under filmfestivaler och finansieringsforum. Film i Skåne svarade upp mot behoven i branschen med flexibilitet. Under året gjordes ett extra stort antal utvecklingsinsatser i nya projekt (18 st), och ansökningar har behandlats löpande.

Uppmärksammade filmer 

Under Guldbaggegalan i början av året tilldelades filmen Only the Devil Lives Without Hope (regi Magnus Gertten) priset för bästa originalmusik, som gick till kompositören Ola Kvernberg. På Göteborgs Filmfestival tävlade den animerade kortdokumentären En lång utdragen olyckshändelse av Lars Henrik Andersson och Lisa Rydberg i Startsladden, men det var på en av Europas största dokumentärfestivaler, CPH:DOX i Köpenhamn, som hela fyra samproducerade dokumentärfilmer fick sin festivalpremiär – också till en begränsad biografpublik på plats. Den uppmärksammade filmen Raising a School Shooter av Frida och Lasse Barkfors med sitt bolag De Andra Film i samproduktion med danska Final Cut For Real, avslutade trilogin med dokumentärfilmer inspelade i USA med människor som lever med socialt stigma. Drömprins av Jessica Nettelbladt, Lejoni produktion, och Gabi mellan åren 8 och 13 av Engeli Broberg, producerad av House of Real Sweden, hade också världspremiär på CPH:DOX. Långfilmsdebuterande regissören och producenten Nina Hobert tilldelades priset NORDIC:DOX Award för filmen Julia & Jag

Satsning på minoritetsspråk: GLÖD

Under våren sändes satsningen GLÖD i olika visningsfönster, med kortfilmer på våra nationella minoritetsspråk. Två skånska samproduktioner var med; Glödhet av Alecio Araci, och Klassens Z (kort fiktion inspirerad av en verklig händelse) av Alma Dzafic Ferhatovicbåda producerade av Chinema Film Sweden. Initiativet ville lyfta de svenska minoritetsgruppernas berättelser och språk för att bevara, uppmärksamma och spegla vår mångfald och vårt ursprung, med perspektiv som talar till unga och unga vuxna. GLÖD genomfördes i samarbete mellan Folkets Bio, UR och Svenska Filminstitutet. 

Internationellt samarbete: dokumentärfilm för unga

Just kreativ dokumentärfilm för en ung publik (och bristen på denna) har varit ett av två teman inom det internationella samarbetet i nätverket Docu Regio - en undergrupp inom Cine Regio - som leds av dokumentärkonsulent Lisa Nyed på Film i Skåne. I samarbete med Kids Regio hölls två Think Tanks, och samarbetet fortsätter med samma fokus under 2022 för att undersöka orsaker (och potential till förstärkning) till den på många håll svaga produktionen (och distributionen) av dokumentär för en ung publik i Europa. Det andra större temat var hållbar dokumentärproduktion, och en case study presenterades om minskande av Co2-avtryck under produktionen av dokumentärfilmen I am Greta (regi Nathan Grossman) i samarbete med producenten Cecilia Nessen från BR·F.  

World Pride filmsatsning i Malmö

Under sommaren stod Malmö tillsammans med Köpenhamn värd för World Pride. Bland arrangemangen under firandet (som till stor del i övrigt skedde digitalt), genomfördes ett filmprogram som Film i Skåne samproducerade, där flera av våra skånska samproduktioner ingick. Det invigdes med en fantastisk galavisning av Jessica Nettelbladts film Drömprins i St Johannes kyrka vid Triangeln i Malmö. Vid visningen medverkade förutom Jessica och filmens huvudperson Erik också artisten Helena Josefsson, som komponerat filmmusiken. Under kvällen bjöd Helena på musikuppträdanden tillsammans med Klubbkören.

Bildtext: Dokumentärfilmen "Drömprins" hade premiär i Johanneskyrkan i Malmö under World Pride Malmö-Köpenhamn.

Het dokumentärfilmshöst – äntligen publikmöte!

Även Nordisk Panorama filmfestival och forum för samproduktion av dokumentärfilm kunde ha publik på plats, och det var tydligt att arrangemanget var efterlängtat. Finansieringsforumet hölls i hybrid form på ett utmärkt sätt som inger förhoppning om att internationella samarbeten och samproduktioner snart ska kunna fortgå som tidigare. Festivalen som tydligt satt Malmö på dokumentärkartan internationellt hade ett ”all-time-high” av internationella deltagare i sitt forum. De prisade den höga kvaliteten på projekt och talang, och Film i Skånes samproduktioner som presenterades skapade stort intresse som kommer ge utfall under 2022.
Den positiva höststarten fick en fortsättning med inte mindre än fem dokumentärfilmer som fick publika premiärer. Tidigare nämnda Drömprins av Jessica Nettelbladt (distr TriArt), Julia & Jag av Nina Hobert (distr DocLounge), Raising a School Shooter av Frida och Lasse Barkfors (visning DocLounge). I samband med att SVT visade filmen publicerades även de två tidigare filmerna av Frida och Lasse i en retrospektiv: Pervert Park (2014) och Death of a Child (2017). Raising a School Shooter (som på svt hade titeln Mitt barn blev skolskjutare) hade även största tv-publiken av årets aktuella samproduktioner och sågs av 360 000 personer i Sverige.
Film i Skåne samproducerade en regional premiär på biograf Spegeln i Malmö av filmen Marisol av regidebuterande Amanda Erixon Ekelund och Stefan Berg (distr DocLounge), liksom av Earth:Muted av kände naturfilmaren Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin (distr: Film and Tell), vars regionala premiär ägde rum på biograf Panora i Malmö. Produktionsbolaget hade i anslutning till filmen tagit fram workshopkoncept för organisationer och företag om hållbar livsmedelsproduktion och komplexa ekosystem.

Film i Skånes samproduktion Raising a School Shooter visades även i sektionen Masters på den största dokumentärfestivalen IDFA i Amsterdam och Gabi mellan åren 8 och 13 år tävlade i sektionen Youth Documentary.