Hoppa till huvudinnehåll
Film i Skåne med unga filmare på Novemberfestivalen. Från vänster: Camilla Lindoff, Sigrid Hedlund, Kevin Naderi, Karin Björkdahl, Emma Lidström.

Talangutveckling

Även om huvudsakligt fokus inom Talangutveckling låg på Programmen Kortfilm och Långfilm, så förtjänar också andra aktiviteter och insatser att nämnas.

Novemberfestivalen 

Novemberfestivalen är Sveriges nationella arena för unga filmare. Festivalen föregås av 19 regionala uttagningar runt om i landet där Film i Skånes filmfestival ”PIXEL Skånes Filmfestival” är en av dem. Vinnarna av Klass 2 och 3 i de regionala uttagningarna direktnomineras och får visning, resa och ackreditering till Novemberfestivalen - i år deltog Kevin Naderi, Karin Björkdahl och Sigrid Hedlund från Skåne. Signe Rutberg kunde tyvärr inte följa med men Signes film ”Scener ur ditt huvud” tilldelades Svenska Filminstitutets hederspris. 
Filmer från Film i Skåne / Pixel Skånes Kortfilmsfestival som tävlade i Novemberfestivalen:

"Scener ur ditt huvud" av Signe Rutberg, Vinnare av Bästa Film Klass 2.
"Försoning" av Kevin Naderi, Vinnare av Bästa film Klass 3.
"Guldsaxen" av Karin Björkdahl, Hedersomnämnande från Ebba-Priset / WIFT Södra, i Klass 3.

Bildtext: Film i Skåne med unga filmare på Novemberfestivalen. F v: Camilla Lindoff (Film i Skåne), Sigrid Hedlund, Kevin Naderi, Karin Björkdahl, Emma Lidström (Film i Skåne).

Screen Talent Europe
Screen Talent Europe fortsatte sitt samarbete och uppdrag att sammanlänka filmskapare i Europa. I augusti ägde ett tvådagarsmöte rum på Odense Filmfestival där det planerades inför olika talangsatsningar över Europa. Samtidigt deltog unga filmskapare (18-26 år) i Odense Talentcamp, och under en workshop fick vi fick ta del av deras tankar om framtiden för film och filmskapande.

Screen Talent Europe möttes i Odense.
Screen Talen Europe möttes i Odense. Foto: Emma Lidström.

Archipelago Script Lab
I augusti anordnades i Gryts skärgård den fyra dagar långa workshopen ”Archipelago Script Lab” som riktade sig till manusförfattare och regissörer. Kursledare var Petra Revenue, författare, regissör och huvudlärare på ALMA manusutbildning. Från Film i Skåne deltog Liv Vesterskov och Malene Begtrup som håller på att utveckla sin första långfilm ”Just Kidding” inom Programmet Långfilm, där Petra Revenue även varit teamets manuscoach.

Talangdagarna på Fårö

Film i Skåne fortsatte samarbetet kring Talangdagarna på Fårö som arrangeras av Filmregionerna. Varje filmregion hade möjlighet att skicka en talang. Talangdagarna äger rum samtidigt som Bergmanveckan, och är en möjlighet för talanger att ta del av det gedigna programmet som erbjuds festivalbesökarna förutom skräddarsydda workshops och nätverkande under en intensiv vecka på Gotland. Från Skåne deltog EliSophie Andree i Talangdagarna.