Hoppa till huvudinnehåll
Utsikt från stuga i Småland under The Write Retreat.

THE WRITE RETREAT – at home

Produktion

Av Jonathan Nikolaj Heinius

Jag flyttade under våren till Malmö från Stockholm, för att inleda utvecklingen av långfilmsprojektet "Köttstålars", som valts ut till Wild Card 2019. Väl på plats på dåvarande Carbs Studios, med en viss arbetsro, vändes världen upp och ner av Corona. Det är tur att skrivande i sig är en praktik som kräver en viss social distansering.

Hanna på Film i Skåne tipsade mig under vårt första möte om ”The Write Retreat”; jag som länge längtat efter ett manussammanhang, smörjde upp ärmarna och bestämde mig för att försöka nå deadlinen för en script outline lite tidigare än tänkt. Till min stora glädje kom jag med! Retreaten hålls i normala fall på Mallorca, men som med mycket annat hade Marietta och Anthea (grundarna) behövt anpassa den till förutsättningarna på bästa sätt. Jag fick ett 7 dagars schema, med föreslagna aktiviteter, handledningar i olika längd, länkar till såväl specialkurerad musik som matlagningskurser och yogapass anpassade efter ”skrivrygg”.

Författaren i sin småländska skrivstuga.

Född i Eksjö och med en fortsatt tillgång till ett torp i de småländska skogarna, tänkte jag att jag nog skulle kunna simulera Mallis. Jag packade bilen och lämnade Malmö. Datan på mobilen räckte precis veckan ut och det hela avslutades med en fest på Zoom, där de andra deltagarna anslöt från platser runtom hela världen. Retreaten hade en perfekt balans mellan utmaning och uppmuntran: varje möte med handledarna genererade såväl motivation, insikt och utmanande frågor, vilket möjliggjorde flera genombrott i min skrivprocess. Jag kände att jag genom Marietta och Antheas handledning förstod var jag skulle lägga mitt fokus och kunde hänge mig åt mina impulser. Mötet med Gyula Gazdag fick mig att minnas att det roliga och djupt allvarliga kan samexistera i det absurda dramat. Han påminde mig även hur viktigt det är att arbeta med minnet, med drömmarna, för att skapa en undermedveten kontakt med sin huvudkaraktär. Förutom dessa spännande samtal om innehåll, tematik och metod lyckades jag få ur mig stoff för fyra nya outlineversioner, utmanas att få det lokala i min text att bli tillgängligt för en internationell publik och få kontakt med skrivande från andra länder.

Jag kommer även fortsätta mitt samarbete med Marietta och Anthea under sommaren. Om jag har tur kanske jag kommer till Mallorca till slut?