Hoppa till huvudinnehåll

Tre projekt finansierade via Film Malmö

Nu är det beslutat vilka projekt som får tilldelning ur Film Malmö. Två dokumentärer och en TV-serie för barn får dela på en miljon kronor.

Film Malmö är en pilotsatsning under våren 2019 med syfte att stärka filmproduktion i Malmö och berättelser om/från Malmö genom samproduktion av film. Malmö stad och Film i Skåne har gjort en gemensam fond för filminvesteringar till barn- och ungdomsfilm, dokumentärfilm och tv-serier. Kriterierna innefattade att berättelserna ska skildra Malmö och ha förlagt en väsentlig del av inspelningen inom kommunen, alternativt att upphovspersoner eller bolag ska vara baserade i Malmö.

Projekten som fått del av Film Malmö är:

Cirkusprinsessan, dokumentär av Åsa Sjöström i produktion av Ove Rishøj Jensen, Auto Images.  Åsa följer Simona, uppvuxen i Cirkusfamiljen Rhodin. Hennes vardag handlar om cirkusens överlevnad och sina egna drömmar om en karriär inom den internationella cirkusvärlden. En bit Malmöhistoria porträtterad där stolt tradition och drömmar ska tampas med den moderna världens konkurrens om uppmärksamhet.

Drömprins, dokumentär av Jessica Nettelbladt i egen produktion via Lejoni. Jessica följer Erik, som föddes i Malmö som kvinna men som levt sedan 18 års ålder som man. Filmen är en personlig berättelse om att välja väg i livet. Ett drama som innehåller ett mörkt förflutet kantat med trauman och mobbning och en faktisk pilgrimsresa för att finna sig själv.

Spegelvänd säsong 2, TV-serie för barn med manus och regi av Roberto Duarte i produktion av Julia Gebauer, Way Creative. Serien har matematik som ämne och lyckas att dölja “tråkig matte” i ett spännande drama som leker med tanken om ett parallellt universum. Serien produceras för UR och säsong 1 är en av de mest streamade hos kanalen.

Film Malmö var ett test om hur ett samarbete om filmfinansiering mellan Malmö stad och Film i Skåne skulle kunna fungera. Under den dryga månad som Film Malmö var öppet inkom totalt sex ansökningar, samtliga av mycket god kvalitet. Testet ska nu utvärderas.

Logotyp för Film Malmö