Hoppa till huvudinnehåll
Bildcollage ur Nina Hoberts dokumentärfilm "Julia & I"

Tre skånska dokumentärer tävlar på CPH:DOX

Film i Skåne är samproducent i tre av de fem dokumentärfilmer från Sverige som är uttagna i tävlan på nu aktuella festivalen CPH:DOX.

Raising a School Shooter i regi och produktion av Frida Barkfors och Lasse Barkfors (samproduktion med bland annat Anne Köhncke på Final Cut for Real i Danmark) är uttagen till Nordic:Dox Award, och även nominerad till priset Politiken Danish:Dox Award. Filmen är den tredje dokumentären av regissörerna efter Pervert Park och Death of a Child i trilogin som utforskar att leva med stigma.

Även långfilmsdebuterande Nina Hoberts film Julia & I är uttagen till Nordic:Dox Award. Nina har både regisserat, producerat, klippt och varit kompositör till musiken i filmen genom egna bolaget Nina Hobert Universe.

I kategorin DOX:Award tävlar också Gabi – Ages 8-13 av Engeli Broberg, producerad av Anna J Ljungmark, House of Real Sweden.

På festivalen får också filmen Drömprins internationell premiär, regi och produktion Jessica Nettelbladt, Lejoni produktion. Även den en dansk samproduktion med Vibeke Vogel, Bullit Film.

I en branschsektion som presenterar works-in-progress för internationella festivaler, distributörer och inköpare presenteras Film i Skånes internationella samproduktion Stories From The Debris, regi Jennifer Rainsford, svensk huvudproducent Momento Film med regional samproducent Kerstin Übelacker och Michael Kavanaugh, We have a plan production.

Foto: Bildcollage ur filmen Julia & I i regi av Nina Hobert.

Den väletablerade festivalen CPH:DOX (https://cphdox.dk/ ) hålls i år som en hybridfestival 21/4 – 12/5 med filmprogram och konferensprogram online, men även ett antal biografvisningar av film 6-12/5 efter ny-öppnandet av biograferna i Danmark.