Hoppa till huvudinnehåll
Från visning av "Black Angels" på DocLounge i Malmö.

Prisad dokumentärfilm

Under våren fick filmen "Nelly & Nadine" (i regi av Magnus Gertten och producerad av Ove Rishøj Jensen för Auto Images) ett stort internationellt genombrott vid internationella filmfestivalen i Berlin.

Filmen tilldelades Teddy Award och har sedan dess haft en fantastisk festivalresa över världen och rönt stor uppmärksamhet. Det är ovanligt i sig att en dokumentärfilm får biografdistribution i åtta länder (Sverige, Tyskland, Belgien, Österrike, Danmark, Israel, USA, Kanada), men den har även tilldelats inte mindre än 19 priser från de nästan 100 festivalerna filmen visats vid hittills. Dessutom har "Nelly & Nadine" nominerats för urval till European Film Awards och kvalificerades till urval för Academy Awards (Oscars).

Ur dokumentären "Nelly och Nadine" i regi av Magnus Gertten.
filmen Nelly & Nadine, i regi av Magnus Gertten, prod Ove Rishøj Jensen för Auto Images.


Filmen med tag-line ”the greatest love story never told” lyfter med sin berättelse om Nelly och Nadines kärlek till varandra, som uppstod på julaftonskvällen 1944 i koncentrationslägret Ravensbrück där de båda satt fängslade, ett unikt historiedokument om lesbisk kärlek under andra världskriget, överlevnad och det liv de tillsammans byggde därefter. Nellys barnbarn, Sylvie, är den som genom filmen idag varsamt upptäcker deras fantastiska historia med skrivet, filmat och fotograferat material. Bilder och dagböcker ger publiken inblick i deras liv, men bidrar också till att bygga ett historiskt arkiv och tidsdokument för samkönade relationer.

"Nelly & Nadine" var en av de två Film i Skåne-samproducerade titlar som nominerats till Guldbaggegalan för bästa dokumentärfilm 2022. Totala antalet nominerade var fyra. Den andra titeln, "Döttrar" i regi av Jenifer Malmqvist, producent Margarete Jangård, WG Film, fick efter premiär på CPH:DOX och visning på festivalen Visions du Réel i Schweiz även den biografdistribution i Sverige med en fantastisk kritikerrespons. Överst på listan när Dagens Nyheter rankade årets dokumentärer stod "Döttrar". Många har varit tagna av systrarna Sofia, Hedvig och Majas reflektioner och hantering av förlust, sorg och att leva sitt liv vidare från barndom till unga vuxna efter moderns bortgång i självmord när de var 8, 10 och 16 år gamla. Med stor respekt och närhet har Jenifer Malmqvist fått filma deras vardag och samtal både 2011 och tio år senare. Bland filmens visningar ingår film och samtal under Skåne Health Week i Landskrona då filmen på ett fint sätt lyfter fram frågor om psykisk ohälsa och stöd till anhöriga. "Döttrar" tilldelades 2022 års Guldbagge för bästa klipp till Åsa Mossberg och Line Schou.

Ur dokumentären "Döttrar" i regi av Jenifer Malmqvist. Foto: Ita Zbroniec-Zajt.
Ur dokumentären "Döttrar" i regi av Jenifer Malmqvist. Foto: Ita Zbroniec-Zajt.

Bland årets Skånska premiärer återfanns även "Black Angels" i regi och produktion av långfilmsdebuterande Sarah H.T. Olsson och Gilda Naumanen, Carbs Film. Filmen inledde Doc Lounge Malmös höstsäsong och medverkade gjorde även medlemmarna i Black Angels - de kvinnor som bildar MC kortege vid begravningar, ledda av Catty från Kävlinge Begravningsbyrå som startat initiativet. Filmen som väckt respons hos TV-tittare i hela landet skildrar den vänskap som uppstår mellan begravningsentreprenören Catty och Staffan, som efter en cancerdiagnos kommer till byrån för att planera sin begravning. I Black Angels sällskap fann Staffan sammanhang och livslust.

Stor andel projekt i produktionsfas

Samproduktionen av dokumentärfilm präglades annars under året av att flera mer omfattande projekt gick i produktion. Pandemin hade tidigare hindrat att de kunde färdigställas. Årets budget var på 3 000 000 SEK vilket inkluderade extra medel för att kunna innefatta samproduktion av dessa projekt.
Intresset är stort för samproduktion av dokumentärfilm med Film i Skåne, och för internationell samproduktion med partners i Skåne. Dokumentärserien  "Direktøren / Welcome to Norway" regisserad av Karianne Berge, producerad av Indie Film i Norge i samproduktion med Anagram Produktion, gjorde all postproduktion och animation i Skåne via bolaget We Have a Plan. Det är den första internationella samproduktionen i minoritet av dokumentärserie (med C More som svensk visningsplattform), och inrymdes i budgeten för lång fiktion/ tv-serier.

Hög utväxling - regional spend

Årets starka produktion av dokumentärprojekt ledde till en total spendering om över 17,7 milj SEK i regionen. Sammanlagda siffror på budget för de samproducerade projekten landar på 52 171 744 SEK (ej inkluderat dokumentärserien).  
Film i Skånes insats i dokumentärprojekten var sammanlagt 3 023 000 SEK samt 350 000 SEK i TV-serien.

Internationellt samarbete: fokus dokumentärfilm för unga
Kreativ dokumentärfilm för en ung publik har varit ett av två teman inom det internationella samarbetet i nätverket Docu Regio (en undergrupp inom Cine Regio med 49 regionala filmfonder i Europa), som leds av dokumentärkonsulent Lisa Nyed på Film i Skåne. Detta fokus inleddes 2021 och pågick i form av seminarier och en större workshop under Nordische Filmtage i Lübeck i samarbete med KIDS Regio. Lärdomarna från året om hur unga ser dokumentärfilm, vad som hindrar internationell samproduktion av dokumentärfilm för unga, och hur unga vill och skulle kunna medverka som referensgrupp i dialog med projekt för samproduktion, är exempel på frågor som har lyfts. Film i Skånes samproduktion "Gabi, mellan åren 8 och 13", regisserad av Engeli Broberg, producent Anna J Ljungmark, Jacob Eklund, House of Real Sverige, har vid flera sammanhang lyfts fram som case study i dessa sammanhang.

Bildtext "Header": "Black Angels" i regi och produktion av långfilmsdebuterande Sarah H.T. Olsson och Gilda Naumanen, Carbs Film hade premiär på DocLounge i Malmö.