Hoppa till huvudinnehåll

Vinnarna på Pixel Skånes Filmfestival 2020

Visning
Produktion
Barn och unga
Pixel Filmfestival

Vinnarna av Pixel Skånes Filmfestival 2020 har korats! En lång och härlig festivaldag online, med flera hundra tittare runt om i Skåne och andra delar av Sverige, har avrundats med prisutdelningar i båda sektionerna. Stort grattis till alla vinnare!

Montage Naures Sager och stillbild ur filmen 1-1

PIXEL TALENT AWARD 2020

Naures Sager

Tävlade med den färdigställda filmen 1 – 1, och det planerade projektet Ana Mithli.

Juryns motivering:

"Genom att med olika grepp och uttryck testa har regissören bevisat att hen kan bemästra berättarglädje med flow, tajming och form och en egensinnighet som tog juryn med storm. En tematik och vision som är fullständigt klar och en tramsighet som är alldeles underbar, kombinerat med allvar, djup och hetta  har hen helt uppenbart något att berätta. Resultatet blev mer än 1- 1  och juryn har inte sett sig mätt på vinnaren av Pixel Talent Award 2020 som heter Naures Sager"

Läs mer om Naures Sager här

Jury Pixel Talent Award, består av representanter för prisets finansiärer

  • Magnus Paulsson, Solid Entertainment
  • Hillevi Gustafson, Boos HBG
  • Joachim Hedén, Way Creative
  • Erik Magnusson, Rock ’n’ Rollfilm
  • Hanna Sohlberg, Film i Skåne

​​​​​​​PIXEL KLASS 2 – 4

Jury Pixel kl 2-4: Ami Ekström, Åsa Sjöström, Paul Kraus

ur: Nu eller aldrig

Bästa film klass 2

Nu eller aldrig

Regi: Oscar Hultzen

Juryns motivering:

”I årets vinnarfilm får vi träffa en huvudkaraktär som står inför en riktigt stor utmaning. Detta är en film med ett naturligt anslag, fint spel och en situation som många kan känna igen sig i. En film om att våga satsa för att vinna kärleken, som gjorde juryn mycket imponerad.” 

Ur: Utan er

Bästa film klass 3

Utan er

Regi: Jean-Luc Mwepu

Juryns motivering:

”Filmens skådeplats i det svenska landskapet blir som ett vackert konstverk. Rädslor, kärlek och människans styrka skildras i en vacker drömvärld. Det här är filmisk poesi om hopp och förtvivlan och om minnen och drömmar.”

Ur: 1–1

Bästa film klass 4

1 – 1 

Regi: Naures Sager

Juryns motivering:

”I denna snygga, glamourösa partyfilm som kastar ett ovanligt positivt ljus på konsumtionssamhället får vi avnjuta fyra starka skådespelares naturliga och icke-krystade prestationer. Reflexioner kring frihet och kärlek bottnar här i referenser till döden och de livlösa objekten. Filmens välkontrollerade och varierade tempo är också särskilt nämnvärt då det syftar på en vision av den mänskliga tillvaron som en blandning av uppträdande och privata stunder.”

Ur: Så inget händer dig

Bästa Dokumentär

Så inget händer dig

Regi: Lisa Rydberg och Lars Henrik Andersson

Juryns motivering:

”En historia som många kan känna igen sig i. Att vara ett offer som ställs till svars och ifrågasätts för handlingar som ligger bortom den egna kontrollen. Genom formspråk och illustrationer lyfter den personliga berättelsen, och blir till något som både berör djupet och med väl valda ingredienser målar upp en hel värld.”

Ur: Rovdjur

Anagrams Manuspris

Amina Liaficheva för Rovdjur

Juryns motivering:

”En lika obönhörlig som välkomponerad historia om våld, moderskärlek och skräck över generationsgränserna.”


Anagrams Manusjury 2020: Erik Ahrnbom, Ann Lundberg, Martin Larsson.<

Ur: Bastun

Bästa Foto

Emma Andersson för Bastun

Juryns motivering:

”Med ett vackert ljussatt och stilla filmformat lyckas man på ett effektivt sätt komma nära karaktärerna och deras innersta hemligheter. Samtidigt som kameran kommer närmare, ökar intimiteten, ett välfungerande och vackert bildspråk i all sin enkelhet.

Ur: Federer vs Nadal

Bästa Klipp

Yousra Said för Federer vs Nadal

Juryns motivering:

”Klippningens rytm och dess överraskande collagearbete, samspelar oerhört väl med tempot hos de båda skådespelarnas okonventionella beteende. Genom effektiv användning av välgenomtänkta experimentella tekniker, aktiverar kompositionen en unik och betydelsefull tredje karaktär som personaliserar kameralinsens objektiva blick.”

Ur: Utan er

Bästa Ljud

Adrian Kjönsberg & Jean-Luc Mwepu för Utan er

Juryns motivering:

”Karaktärernas relation till deras omgivning gestaltas här på ett imponerande bra sätt genom sammanställningen av inklusionens och exklusionens ljud (skogsljud och bösskott), som vävs samman med ljud som lappar över en sådan uppdelning (trummande, ord uttalade på ett främmande språk).” 

Ur: Mensspread

Bästa Musik

Ima Baeza Bilgin och Emilia Ekman Larson för Mensspread

Juryns motivering:

”Vinnaren i denna kategori använder sig av musik för att på ett kul och välkomnande sätt kommunicera kring ett ämne som verkligen mår bra av denna humoristiska injektion, nämligen väntan på att få sin första mens. Med välskrivna texter och medryckande musik så fick "Mensspred" oss att nynna även efter att filmen tagit slut.”

Ur: Nu eller aldrig

Bästa skådespelare

Linus Silvander för rollen som Emil i Nu eller aldrig

Juryns motivering:

”Med sin trovärdighet lyckades skådespelaren förmedla en situation som alla kan känna igen sig i. Hens naturliga tonträff berör med sin närvaro i stunden och gör att vi glömmer för en stund att det faktiskt är skådespeleri.”

Ur: Lovar du?

Publikens Pris

Lovar du?

Regi: Lin Laurin

PIXEL JUNIOR

Jury Pixel Junior: Anna Klara Åhrén, Erik Holmström, Lisa Rydberg

Ur: Kaos på kontoret

Bästa film

Kaos på Kontoret

Regi: Matilda Tegnér, Dhra Maheshwari, Mollie Lindblom-Levy, Darryl Mensah, Elena Stankovic

Juryns motivering:

”Roliga och intressanta karaktärer i en finurligt fantastisk animation som fångar vuxenvärlden på ett väldigt komiskt sätt. Fantasifulla detaljer och snygga lösningar med ett oväntat slut som är både sorgligt och glatt.” 

Ur: Slip and Slide

2:a pris

Slip and Slide

Regi: Viggo Karlsson, André Åkesson, Teo Nilsson, Henning Strandberg & Roni Karlsson

Juryn motivering:

”En film med briljant skådespeleri som börjar med en förfärlig händelse på jobbet och utvecklas till en skräckkomedi där problem blir lösta på vägen, gjort med skickligt filmhantverk.” 

Ur: Besatt

3:e pris

Besatt

Regi: Selma Posa Olofsson & Ilse Spoelstra

Juryns motivering:

”För en film som på ett oväntat och personligt sätt lyckas skildra orättvisor, gruppmekanismer och maktrelationer mellan vuxna och barn. Med berättelsen i fokus utnyttjas olika stilgrepp och oväntade vändningar i denna vardagsrealistiska skräckthriller i skolmiljö.”