Hoppa till huvudinnehåll

Många besökte dag om Virtual Production i Ystad Studios

Virtual Production

Många intresserade från filmbranschen besökte Ystad Studios på Film i Skånes heldag den 25 januari med demonstrationer av projektorbaserad Virtual Production.

Foto på skärmen med snölandskap

VFX-studion Cinegrace AB utvecklar just nu i samarbete med Film i Skåne framtidens verktyg för virtuell produktion av film & tv-serier i Ystad Studios.

Den nya Virtual Production-delen av Ystad Studios bygger på ett specialdesignat system med avancerad laserprojektion av filmade eller helt digitala miljöer mot en 25 meter lång och 4 meter hög projektionsduk monterad i 180-graders halvcirkel.

Till skillnad mot kostsamma LED-studios så är detta ett system som kommer göra det möjligt att göra Virtual Production av hög kvalitet i Ystad Studios till en kostnad som motsvarar normala inspelningsdagar för svensk film- och serieproduktion, men med alla de fördelar som finns med Virtual Production som:

  • Möjlighet att filma många olika miljöer under samma dag. Spara tid genom att slippa att transportera teamet.
  • Filma på digitala kopior av platser som är svårtillgängliga eller farliga.
  • Kontrollera väder och solens position. Filma golden hour hur länge man vill.
  • Skådespelare och team ser den virtuella miljön medan de jobbar i stället för att se greenscreen.
  • Få ett filmat resultat direkt under inspelningen och spara postproduktions-kostnader.

Dagen fylldes av panelsamtal, mingel och uppvisning av den Virtual Production-kapacitet som byggts upp i Ystad Studios. Cinegrace AB demonstrerade inspelning av flera olika miljöer som kombinerar filmade och digitala bakgrunder med scenografi och skådespelare i förgrund.

Bild på skärm och teknik så som kameraBild på virtual projektor skärmenBild på skärm och publik

Om Ystad Studios

Film i Skåne AB driver Ystad Studios som består av två inspelningsateljéer, Ernst Hugo och Anna Q, på vardera 600 kvadratmeter. Båda hallarna har portar med möjlighet att köra in lastbilar. Studion har generöst med kringutrymmen för sminkloger, kostym, rekvisitaförråd, loger och kontor. Produktioner som Bron och Wallander har spelats in i studion.

Frågor?

Om du har frågor eller undrar något kring arrangemanget, maila Film i Skånes Virtual Production-koordinator
Andreas Carlsson-Climént: andreas@filmiskane.se