Hoppa till huvudinnehåll
Visning av Bang! som en del av firandet av Jan Troells 90-årsdag. Foto: Joakim Rang Strand

Filmens rum och platser

Att kulturbranschen på många sätt har haft det tufft under pandemin är ingen hemlighet. Och att biograferna, som är visningslandskapets nav, har haft det extra snårigt har också påverkat Film i Skånes arbete och hur resurser har fördelats.

Extra krut lades under året på att stötta biograferna och skapa förutsättningar för kunskapsutbyte och fortbildning. Framför allt gällde det att vara lyhörd för branschens behov. Biograferna hänger tätt samman med våra filmfestivaler, specialvisningar, skolbio och arrangemang, och det har varit många omgångar med att ställa om och ställa in. Trots alla utmaningar har biograferna varit innovativa och verkligen jobbat efter devisen ”håll ut”. När vi erbjudit digitala plattformar att mötas på har alla visningsaktörer varit generösa med att dela med sig, och kanske har branschen  blivit mer sammansvetsad i och med de gemensamma utmaningarna.

Den ökade digitala aktiviteten gjorde att Film i Skåne kunde delta i nya nationella och internationella sammanhang som annars hade tärt på både tid och budget. Men i alla sammanhang har vi ändå känt, och också betonat, att det är i det fysiska mötet magin händer. Det är på den där filmvisningen, i kaffepausen och på minglet nya idéer föds, nya samarbeten påbörjas och vi gör nya bekantskaper. I väntan på att mötas och uppleva mer tillsammans fortsätter Film i Skåne att jobba efter mantrat att finnas där vi behövs mest.

Bildtext: Visning av "Bang!" som en del av firandet av Jan Troells 90-årsdag. Foto: Joakim Rang Strand

Biolabb logotyp. Grafik Emma Lidström.

Biolabb

Biolabb är en innovations- och utvecklingsplattform som riktar sig till biografer och visningsaktörer. 

Omslagsbild Filmregionernas Skolbiohandledning

Skolbio

Skolbion fungerar som bäst när den vilar på tre ben – skolan, biografen och kommunen. 

Sidan uppdaterad 27 jan 2023, kl 09:54