Hoppa till huvudinnehåll
Biolabb #4 Biografworkshop på Fårö. Foto: Jeanette Schjerva.jpg

Filmens rum och platser

I februari släpptes pandemirestriktionerna och vi stod inför ett år av nya möjligheter och utmaningar. Att nå och få tillbaka publiken till biograferna och andra visningsrum har varit fokus, och att kunna mötas fysiskt blev belöningen på många plan.

Återigen anordnades fysiska nätverksträffar, lagen i Noomaraton kunde träffas "på riktigt" och Film i Skåne kunde besöka kommuner och andra samarbetspartners på annat sätt än via Zoom. Alla skånska festivaler och branschforum genomförde sina evenemang fysiskt även om många även hade (och kommer att fortsätta med) digitala  inslag i sina evenemang. Festivalerna fick även möjlighet att utbyta erfarenheter och framtidsplaner på den årliga nätverksträffen i december (för första gången utökad med deltagare från närliggande sydsvenska regioner).

Inom Film i Skånes arbete med hållbarhet kunde vi erbjuda platser i verktyget "Hållbart evenemang" för att ta våra skånska filmevenemang ett steg längre. I samarbete med Greentime arbetar en aktör med målet att bli certifierad, och en annan är i uppstarten av att se över hela sin verksamhet med hjälp av verktyget. "Hållbart evenemang" innefattar aspekterna miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.

Film i Skånes interna arbete med Barnkonventionen resulterade i att Visningskonsulenten under våren utbildade sig till Barnrättsstrateg genom Sveriges Kommuner och Regioner. Och under hösten deltog hela bolaget vid en föreläsning med Sylvia Carlsdotter (kulturskolechef i Simrishamns kommun och utbildare inom Barnkonventionen) för att få inspiration i hur vi kan göra unga delaktiga och få mer inflytande i det vi gör. 
I början av året kunde vi också genomföra en specialvisning av "Jag är Zlatan" för hela årskurs 6 på Kroksbäcksskolan i Malmö - en aktivitet med fokus på ungas delaktighet. Salongen var fullsatt och de spontana reaktionerna många. Efter visningen fick ungdomarna själva ställa sina väl förberedda frågor till regissören Jens Sjögren som fanns med på länk, och till huvudrollsinnehavaren Granit Rushiti som var på plats. Visningen var en del av skolans arbete med temat jämställdhet och personliga drömmar, som pågick över hela terminen.

Visningskonsulenten deltog också i referensgruppen för subventioner till skola och kultur under ledning av Region Skånes Kulturförvaltning. För filmområdets del fokuserade man på skolbio. Ett arbete som under våren 2023 kommer utmynna i ett pilotprojekt med syfte att stärka förutsättningarna för skolbioverksamhet och spelpedagogik i de skånska kommunerna.

Bildtext: Biolabb #4:s biografworkshop ägde rum på Fårö. Foto: Jeanette Schjerva.

 

Pixel Skånes filmfestival

Pixel Skånes filmfestival 2022, bild på folder

Efter två år med Pixel som digital filmfestival på grund av pandemin, var det så äntligen dags att samla Skånes filmare fysiskt den 30 april på Biografen Panora i Malmö.

159 filmer skickades in från 18 av Skånes 33 kommuner, och 84 filmer visades i tävlan. Det märktes att publiken längtade tillbaka till att få träffas på riktigt för att se på varandras filmer och umgås. Förutom filmvisning kunde man lyssna på spännande samtal i Panoras foajé som under filmfestivalen gjorts om till café och scen. Där kunde man bland annat höra SVT i samtal med Film i Skåne och filmskapare prata om distribution av kortfilm, men också Christian Ryltenius, regissör till "Bamse", prata om manus för animerad film.

Sidan uppdaterad 28 mar 2023, kl 15:38