Hoppa till huvudinnehåll
Stillbildfrånfilmen"Rosa Rugosa"fotograf: Leo Carlsson

Film i Skolan-dagen under BUFF tisdag 12 mars 2024

Film som förändrar - berättandets kraft 

Film i Skåne, Svenska Filminstitutet, Filmregionerna och FOMP arrangerar en filmpedagogisk inspirationsdag där vi sätter fokus på samtalet och berättandets kraft. Berättelser är bränslet vi behöver – det ger oss tröst och hopp. Lär oss hur vi ska hantera vår samtid och leva i fred med oss själva och varandra. Film finns överallt omkring oss, som vår tids lägereldar som samlar och förenar oss.

PROGRAM

09.00-09.10

Inledning 
Arrangörerna hälsar välkomna.

09.10-9.40 Licenser och tjänster – allt du behöver veta för att skapa film med dina elever

Annelie Medoc arbetar som IKT-strateg i Lund. I hennes uppdrag ingår delvis att stötta pedagogerna kring lagar, regler och riktlinjer kring hantering av personuppgifter. I denna föreläsning kommer hon att berätta om personuppgifter, GDPR, rättslig grund, samtycken och modellavtal och vikten av att ha koll på detta i god tid innan man påbörjar arbetet med att skapa film i skolan och även publicering av den.

09:40-10:10 Att berätta med dokumentärfilm 

Det händer något både med den som är bakom och den som är framför kameran när man skapar dokumentärfilm. Under förevändningen att man filmar kan man närma sig händelser som annars inte alls varit möjligt att prata om. Dessutom så förevigar man samtalet så att andra kan ta del av det och få möjlighet att både förstå samt prata om svåra ämnen. Dokumentärfilmskonsulent Lisa Nyed samtalar med två filmskapare Niklas Gyberg Ivarsson (Jävla Pappa, 63 min, 2022)samt Anders Skovbjerg Jepsen (En tyst berättelse, 56 min, 2022) om hur det är att skapa ett eget narrativ med dokumentärfilm- men även den positiva resan som följt när filmerna mött en publik. (Båda filmerna finns att se i sin helhet på SVT Play)

10:10-10.40 Work in progress ”Rosa Rugosa” (15 min) med regissörsamtal 

”Rosa Rugosa” handlar om Emilio som istället för att bli placerad i ungdomsfängelsets tuffa klimat får möjligheten att delta i en kurs med andra unga killar i samma situation. Där blir hans stereotypiska identitet en minoritet och han måste anpassa sig till en grupp som bryter mot den klassiska mans-rollen. Ludvig Rodman, kortfilmskonsulent på Film i Skåne intervjuar regissören Stella Rydholm Thal. 

10:40-11.00 Fikapaus

11:00-11:45 En väg ut ur språklösheten - samtal med Nicolas Lunabba 

Nicolas Lunabba är verksam i Helamalmö, en organisation som verkar för social rättvisa och hållbarhet, med särskilt fokus på barn och unga. Hans debutbok Blir du ledsen om jag dör? blev en enorm kritiker- och läsarsuccé. Han hyllas för sitt mänskliggörande av unga som hamnar i våldsspiraler. Han utsågs till Årets medmänniska 2022 och även hedersdoktor i socialt arbete vid Malmö universitet. Fatima Khayari, från Svenska Filminstitutet, samtalar med Nicolas om hur litteratur och film givit honom ett språk och en inblick i världar långt ifrån den egna. Kanske rentav en väg ut ur utsattheten. Vi belyser frågan om språklöshet och våldsspiralen och funderar kring hur sambandet skola, idrott och kultur kan verka som ett vaccin mot kriminalitet. 

11.45-11.55 Summering av förmiddagen

11.55-12.55 Lunch

Kl 13-16 Workshop ”Tala Film –Tala Liv” Filmpedagogerna Folkets Bio

Filmpedagogerna kommer att gå igenom metoden “Tala film -Tala liv”. Syftet med samtalsmetoden är att fånga den individuella upplevelsen hos samtalsdeltagarna. Under denna fortbildning kommer du att få se hur ett samtal kan gå till samt själv delta i filmsamtal enligt metoden. Du kommer också få tips om vad som kan vara bra att tänka på när du själv leder filmsamtal.


Deltagaravgift 800:- inkl 25% moms,160 kronor. Lunch och fika ingår. FOMP-medlemmar erhåller 100:- i rabatt.

Bild ovan från filmen "Rosa Rugosa" fotograf: Leo Carlsson

Anmälan till Film i Skolan-dagen 2024

Anmälan stänger 1/3 23.59

Uppgifter om dig
(*) är obligatoriska.
Uppgifter om verksamhet
(*) är obligatoriska.
Övrigt
Dina personuppgifter samlas in och behandlas i enlighet med GDPR för att kunna utföra Film i skolan-dagen under BUFF. Här kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur Film i Skåne hanterar personuppgifter.
Vi önskar fotografera arrangemanget för att dokumentera och marknadsföra dagen på webbsida och sociala medier. Påminn oss gärna på plats om du inte vill bli fotograferad.

There was some issue with your form submit

In order to successfully submit, you need to do the following

Sidan uppdaterad 15 feb 2024, kl 11:01