Hoppa till huvudinnehåll
Film- och mediepedagog Johanna Schartau

Johanna Schartau

Titel: Filmare och konstnär

Område: Film- och mediepedagog

  • filmworkshops
  • filmföreläsningar
  • elever möter filmare
  • konst & film

Jag heter Johanna Schartau och jag är filmare och konstnär. 
Jag bor utanför Ystad på landet sedan några år och har min verksamhet/ateljé där jag bor. Jag har gjort flera dokumentärer för SVT och även kortare video och konstfilmer. Många gånger har jag arbetat med mig själv och min historia som utgångspunkt. Som i filmen ”I schartauanien” om en inomkyrklig väckelserörelse i Sverige och min senaste film ”Farmor Ruth och hennes döttrar”.  Båda filmerna handlar om händelser i min historia man också vår gemensamma historia.

Och det är något jag gärna arbetar med elever- att de få göra en berättelse om sig själva eller hämta något från deras historia. Vi har alla händelser att berätta. Jag är också van att arbeta mer konstnärligt med film, att experimentera. Att låta bilder få tala. Jag gör ofta allt själv, producerar, fotar, skriver och klipper filmen.
Jag har tidigare haft dokumentär filmkurser på ABF,  jobbat som videolärare på Österlensskolan för konst och design, jobbat som konstpedagog på muséer och i skolor och hållit i konstkurser för barn och ungdomar i egen regi.

Jag har haft flera skapande skola projekt i Skåne de senaste åren, allt från filmrally till färdiga program som beställs då man först ser en film och utgår från den. Jag jobbar också ofta tillsammans med Björn Cederberg, vi har haft flera filmprojekt ihop och kompletterar varandra bra med våra erfarenheter.

www.johannaschartau.se

Kontaktinformation:

E-post: info@johannaschartau.se

Tel: 070 721 5306