
Film i Skåne 25 år
Sagan tog sin början, inte en filmkamera - men en motorsåg
Om hur det regionala film-Sverige föddes
Man skulle kunna säga att utvecklingen av den regionala filmverksamheten i Sverige startade med en motorsåg.
1974 gör den amerikanske filmregissören Tobe Hooper sin världsberömda lågbudget-skräckfilm ”Motorsågsmassakern”
1980 har filmen letat sig in i svenska hem genom de allt fler videobandspelare som nu köps in och samhällsprogrammet ”Studio S” sänder, den 2:a december med senarelagd sändningstid, debatten ”Vem behöver Video?” och myntar begreppet ”video-våld”, se klippet från Studio S.
Reaktionerna blir våldsamma. Redan 1981 stiftar man den s.k. videovåldslagen om förbud mot spriding av filmer och videogram med våldsinslag. Så småningom, efter år av utredande, inrättar man 1990 Våldsskildringsrådet som utifrån idén om att kunskap är bättre än förbud, arbetar med att på olika sätt främja medborgarens egen förmåga att hantera och förstå hur film och tv fungerar och påverkar oss. Alltså uppmuntras olika filmpedagogiska initiativ som dyker upp i landet. Nu börjar det ske många saker parallellt.
1990
- I Norrbotten beslutar Länsstyrelsen att man ska titta närmare på förutsättningarna för filmproduktion i länet. Inspirationen hämtas bland annat från Düsseldorf där media- och filmindustri ersatt traditionell basnäring.
- I Älvsborgs läns Landsting, som med tiden kommer att bli del av Västra Götalandsregionen, antar Kulturnämnden ett massmediepolitiskt handlingsprogram, och avsätter pengar för att stimulera till en lokal filmverksamhet och kommunala videoverkstäder etableras i flera kommunerna.
- I Malmö stad arbetar Lennart Ström som fritidsledare med teater och film och drar igång den kommunala Medieverkstaden i Malmö och rekryterar Ralf Ivarsson som arbetat som redigerare och producent inom film och tv-produktion. Medieverkstaden i Malmö utbildar fritidsledare och lärare i hur film-och tv fungerar och erbjuder unga filmare teknikstöd. Så småningom utbildar medieverkstaden pedagoger och fritidsledare över hela Skåne och ett samarbete inleds med Folkets Bio i Lund där Charlotta Denward, Mats Lundblad och Fredrik Holmberg, förutom visningsverksamheten också arbetar med filmpedagogik.
Läs också Lennart Ströms berättelse om den första tiden.
Filmkultur i hela regionen: från animationsworkshops till gala, glitter och filmsamtal.
En central del av Film i Skånes utvecklingsarbete har varit på den filmkulturella sidan. Allting tog sin början på 1990-talet med behov att möta det nya medielandskapet med filmpedagogik, samt att aktivt arbeta för att främja mötesplatser i hela landet, däribland biograferna.
Med åren har verksamheten också utvecklats till att stödja festivaler och visningar i hela Skåne, skapa och stärka olika nätverk för professionella, och inte minst, att konceptutveckla den filmpedagogiska verksamheten och nå ut till så många barn och unga i hela regionen som möjligt.

Att utveckla en filmpedagogik för hela Skåne
Film i Skånes första uppdrag var att ge elever och lärare kunskaper om den rörliga bildens språk, samt verktyg att förstå och uttrycka sig med film och rörlig bild. Sedan starten har mycket skett på området och många har varit med oss i arbetet.
Läs mer om att utveckla filmpedagogik i hela regionen

Att odla en filmkultur
I 25 år har Film i Skåne verkat för att stärka regionens biografer, festivaler och andra som arbetar för att filmer ska nå sin publik. Det har gjorts på olika sätt, med olika insatser och fokus, beroende på vad samtiden har krävt.
Läs mer om att odla en filmkultur

Ett besökscenter blir till
Att fläta samman filmpedagogiken, besöksnäringen och filmproduktionen var utgångspunkten. Trötta fötter på det stora regementsområdet hjälpte till att få igång processerna.
Läs hur det hela började
Film i Skåne och filmerna
25 år av filmproduktion. Från enklare teknikutlåning till stora internationella produktioner, via talangutvecklingsprogram, konsulentskap och rådgivning, festivalnärvaro och en herrans massa nätverkande.

Ett produktionscentra växer fram
Hundratals produktioner. Kortfilmer, långfilmer, TV-serier och pedagogiskt material. Genom åren har såväl förutsättningar, metod och syften för produktionsverksamheten förändrats och utvecklats.
Läs om verksamheten och se hela listan av samproduktioner
Talangutveckling
För att utveckla filmskapande måste näring tillföras. Det pågår ständigt ett intensivt och extensivt arbete för att locka fram det bästa ur våra skånska talanger.
Läs om vårt talangutvecklingsarbete

Dokumentärfilmen – ett starkt kort
Skånsk dokumentärfilm har utmärkt sig många år. Flera filmer har rönt internationellt genomslag och skapar ringar på vattnet. Film i Skånes konsulent för dokumentärfilm berättar om hennes tankar om de senaste åren.
Läs om vårt arbete inom dokumentärfilm

En filmkommision för södra Sverige
Att attrahera internationella inspelningar till Skåne är en del av arbetet som vår kommissionär gör. Här berättas om resan från Oresund Film Commission till Southern Sweden Film Commission.
Läs om vårt kommissionärsarbete
Wallander och historien om Ystad Studios
I början av 2000-talet skall en stor flerårig produktion av Wallander sättas igång. Detta blir startskottet till att Ystad Studios utvecklas och skapar möjligheter för filmproduktion i hela Skåne.
Läs om Wallander & Ystad Studios

Bron – serien som spreds över världen
En av Film i Skånes mest utmärkande samproduktioner som toppade tittarsiffror runt om i världen. Läs om arbetet bakom kameran och om vad det förde med sig.
Läs mer om TV-serien Bron

Baggar och bravader
Går det att tävla i konstnärliga uttryck? Oavsett vad du anser om det så är det fantastiskt när hårt arbete och starka visioner uppmärksammas och hyllas. Genom åren har mängder av fotografer, scenografer, regissörer, skådespelare och producenter i våra samproduktioner nominerats till -, och prisats med den ärofyllda Guldbaggen.
Läs om vilka som vunnit
25 år av kortfilmer hyllades en kväll
Under Nordisk Panorama 2020 arrangerades en jubileumskväll med ett kurerat urval av korta pärlor från åren som gått. På plats var filmskaparna som bjöds in till samtal. Eventet streamades för att fler skulle kunna vara med, både direkt, och i efterhand. Varmt välkomna!
Ord från vänner och medarbetare längs vägen
En verksamhet som den Film i Skåne driver idag förutsätter goda samarbeten, mängder av kreativa kontakter och visionärer. Inför 25 års firandet öppnade vi kanalerna för dem som ville medverka med några ord om sin relation till oss.

Erik Bäfving
"Vi hade lusten och idéerna men ingen kamera. Någon tipsade oss om att det fanns ngt ställe i hamnen där man kunde låna en kamera gratis, vilket lät för bra för att vara sant."
Läs deras ord...

Anne Köhncke
"Film i Skåne har vært en helt uvurderlig samarbeidspartner for oss i flere år, og vært med til å styrke samarbeidet mellom Final Cut for Real i København og De Andra i Skåne. Film i Skåne viser mot til å satse og til å gi nye talenter en sjanse"
Läs deras ord...

Goran Kapetanovic
"Film i Skåne har varit en plantskola för många talanger som fick lära sig tänka film och gjorde sina första filmer i Film i Skånes regi. Otroligt viktig och nödvändig plattform."
Läs deras ord...

Lennart Ström
En av Film i Skånes grundare, berättar om hur resan började för hans del, och hur den tagit honom vidare inom filmbranschen.
Läs deras ord...
"Genuint sagt, så har jag verkligen älskat att jobba i Skåne, och med Film i Skåne."
/ Anders Landström, Producent för Bron, Filmlance International
Medarbetarna har ordet
Vi ställde upp en kamera, en mick och en stol i studion en dag och bad medarbetarna att slå sig ner och berätta lite om vilka de är och om hur de tänker kring sitt och Film i Skånes uppdrag.
Saknas i uppställningen gör Mikael Svensson och Jeanette Schjerva.
Anna-Karin Dahlin
Stf. Verksamhetsansvarig
Joakim Rang Strand
Produktionschef
Carolina Falk
Konsulent barn och unga
Camilla Lindoff
Administration och ekonomi
Hanna Sohlberg
Talangutveckling
Ralf Ivarsson
VD och en av Film i Skånes grundare.
Ludvig Hedlund
Konsulent kort fiktion / IT-ansvarig
Lisa Nyed
Konsulent dokumentärfilm
Ulf Bruxe
Studiokoordinator
Film i Skåne i siffror
711
st
Antal samproduktioner 1995-2020
1,15
miljarder
273 miljoner kr i insatser från Film i Skåne ledde till 1,15 miljarder i omsättning i Skåne, alltså = 4 x insatsen
Se stapeldiagram
33
st
Guldbaggar har tilldelats våra samproduktioner
...och ytterligare 45 nomineringar på det.
Se vilka filmer, kategorier och kreatörer det var
Sidan uppdaterad 17 mar 2022, kl 13:35