
Att odla en filmkultur
När Film i Skåne först startade upp var det skolbio och biografer som stod i fokus. För båda delarna kunde man få bidrag från Svenska Filminstitutet, och Film i Skåne som regionalt resurscentrum för film, hade till uppgift att informera om dessa bidrag och hjälpa till med ansökningarna.
Det var också viktigt att, så långt det var möjligt, bevara biografstrukturen. Biografen skulle ses som ett av ortens eller kommunens kulturhus, ett rum för kulturupplevelser, en plats att samlas på. ”Film är bäst på bio”, var en slogan som fortfarande gäller. Efterhand kom biograferna att digitaliseras, och inte bara de, utan även andra samlingslokaler. Vi deltog i den processen med information, temadagar och utvecklingsprojekt.
De allra flesta biografer i Skåne kom att investera i digital teknik, och fick helt nya möjligheter att visa ny film, hänga med på premiärer på ”block-busters” och variera repertoaren. Ingen behövde längre kånka på tunga filmrullar upp till otillgängliga maskinrum. Istället fick man fokusera på att följa en snabb teknisk utveckling där man aldrig tillåts slappna av, utan där den nyaste tekniken hela tiden väntar bakom hörnet och gör den gamla obrukbar. Med nya investeringar som följd. Lisa Nyed, som då ledde processen från Film i Skånes sida tillsammans med Jenny Sahlström berättar nedan.