Hoppa till huvudinnehåll
Kenneth Branagh som Kurt Wallander

Wallander och historien om Ystad Studios

1982 hade militären beslutat att flytta Lv4 från Malmö till Ystad regemente och då byggt nya luftvärnshallar. Det var en 3 500 m2 stor anläggning med tre rejäla hallar, betonggolv med golvvärme, byggt med dubbla tegelstenar i väggarna och tänkt att stå pall för alla möjliga sorters angrepp. Redan 1998 läggs regementet ner och en fantastisk byggnad för film-och TV-produktion blir tillgänglig.

2002 hade Henning Mankell precis gett ut romanen Innan Frosten. Det var hans tionde roman om Kurt Wallander. Samtliga nio föregående romaner hade SVT rättigheterna till och börjat producera med start 1997 med Rolf Lassgård i huvudrollen.

2003 hade Henning Mankell tillsammans med manusförfattaren Lars Björkman och producenten Ole Söndberg bestämt sig för att denna 10:e roman skulle de själva ta hand om i eget nystartat bolag, Yellow Bird, och producera på plats i Ystad där handlingen utspelar sig. Merparten av SVTs produktioner hade filmats i Malmö med omnejd av produktionstekniska skäl. Utöver Innan Frosten skulle de dessutom under tre år göra ytterligare 12 filmer som byggde på nyskrivna historier. Projektet skulle med sin budget på 185 milj kr bli det största skandinaviska ”crime”-dramat dittills.

Lars Säfström på SVT, som producerat flera av den första omgången Wallanderfilmer som byggde på romanerna, hade tipsat om att luftvärnshallarna i Ystad nog skulle kunna funka bra som studio, vilket Yellow Bird tog fasta på. 

2003 inleder Yellow Bird förhandlingarna med TV4, tyska TV-kanalen ARD och Film i Skåne kring första säsongen av Mankells Wallander och 2004 är alla finansiärer och avtal på plats. Yellow Bird och Film i Skåne kom då överens om att Film i Skåne skulle hyra huset av dåvarande ägaren Vasallen, det bolag som staten skapat för att ta hand om försäljningen av alla nedlagda regementen och utveckla faciliteterna till filmstudios i Film i Skånes regi. Ystad Studios bestod då av två skilda produktionsdelar där ena halvan hyrdes ut till Yellow Bird som gick igång med Innan Frosten och den andra halvan hyrdes ut till andra filmprojekt som Film i Skåne samproducerade. 

Foto ovanifrån på filmscenografi inne i Ystad Studios. Ett vardagsrum är uppbyggt.
Från bygget av "Wallander - Mastermind" 2005. Filmen regisserades av Peter Flinth. 
Foto: Ulf Bruxe

 

En fritidsstuga uppbyggd inne i Ystad Studios.
Strax innan nedbränningen av stugan i Sören Kragh Jacobsens ”Det som ingen vet” 2008.
Foto: Ulf Bruxe

 

Pernilla August blev först med att använda studion som studio då hon 2004 gör sin regidebut med kortfilmen Blindgångaren och strax därefter kom Klaus Härö och spelade in långfilmen Den bästa av mödrar med Maria Lundqvist och Michael Nyqvist i de ledande rollerna.

Flera av exteriörerna gjordes på Hammars backar på vägen mot Kåseberga och historien är att när Klaus och filmens fotograf Jarkko Laine åkte runt för att reka inspelningsplatser så lär Jarkko ha sagt till Klaus när de stod uppe på backarna ”du får spela in din film var du vill – men här tänker jag göra min film”. Interiörerna till Skånegården som användes i filmen byggdes upp i studion så att man skulle kunna ta bra bilder genom rummen i fil och därtill kunna lyfta på taket så att filmens mer resliga skådespelare skulle få plats att sträcka på sig under tagning.

Ett foto från inspelningen av "Den bästa av mödrar"
Från inspelningen av "Den bästa av mödrar".

 

Genom åren har det blivit många filmer i Ystad och Ystad Studios. De 13 långfilmerna i den första säsongen av Mankells Wallander följdes av ytterligare två säsonger, totalt 32 svenska Wallander-långfilmer fram till 2013. I säsong 2 har Wallander lämnat lägenheten på Mariagatan och flyttat till Svarte och polisstationen har flyttat ut ur studion och ner till hamnen. Dessutom gjorde BBC 12 filmer med Kenneth Branagh som Wallander och 2012 spelades säsong 2 av Bron in i Ystad Studios.

 Huvudbild: Kenneth Brannagh som Kurt Wallander, BBC.

 

 

Sidan uppdaterad 01 dec 2020, kl 13:35